Zonder rijbewijs

Op deze pagina

  Column
  Lachende vrouw met lang bruin haar

  Yvonne (niet de echte naam) werkt al jaren als telefoniste. Maar ze verlangt naar meer afwisseling. Yvonne besluit op een dag om buschauffeur te worden en haar rijbewijs te halen. Voor het praktijkexamen moet ze onder andere een toets Besloten Terrein doen. Voor deze toets wordt een circuit uitgezet met gekleurde pylonen. Yvonne moet haar bus om die pylonen manoeuvreren. Het is heel precies en nauwkeurig rijden, wat een goede buschauffeur natuurlijk moet kunnen. Helaas rijdt Yvonne een van de pylonen om en daarop zakt ze.

  Een week later krijgt ze van het CBR toch een wanddiploma Vakbekwaamheid personenvervoer thuisgestuurd. Zo'n wanddiploma is een bewijs dat iemand één bepaald testonderdeel heeft gehaald. Yvonne belt met het CBR en vraagt wat het resultaat is van de toets Besloten Terrein. Dat geeft het CBR niet telefonisch door. Yvonne besluit het er voorlopig bij te laten zitten en eerst het Praktijkexamen te doen. Ze haalt het Praktijkexamen en de examinator vertelt Yvonne dat ze haar rijbewijs kan aanvragen. Ze vraagt trots haar rijbewijs bij de gemeente aan. Ze zegt haar baan als telefoniste op en begint bij een nieuwe werkgever als buschauffeur.

  Vier maanden later, Yvonne rijdt dan al twee maanden op de bus, krijgt ze een brief van het CBR. Het CBR heeft per direct haar rijbewijs ongeldig laten verklaren omdat ze ten onrechte het diploma voor de toets Besloten Terrein heeft gekregen. Yvonne mag alleen maar met een lege bus, dus zonder passagiers, rijden. Haar werkgever heeft zo niets aan haar. Het CBR wil de beslissing niet opschorten. Yvonne gaat onmiddellijk de toets Besloten Terrein nog een keer doen en ze slaagt met glans. Ze vraagt opnieuw een rijbewijs aan bij de gemeente, maar daarop staat een verkeerde ingangsdatum. Na overleg met het CBR vraagt zij weer een nieuw, inmiddels het derde, rijbewijs aan. En dat krijgt ze met de goede ingangsdatum, maar dat kost haar wel weer leges. En zowaar, het CBR vergoedt de leges voor dat tweede en derde rijbewijs.

  Yvonne komt dan bij mij. Zij vindt dat ze inkomsten is misgelopen door de slordigheid van het CBR. Ik vind dat de overheid de administratie zo goed op orde moet hebben dat burgers verzekerd zijn van behoorlijke dienstverlening. Het CBR had dus het diploma niet naar Yvonne mogen sturen, want zij had er geen recht op. Ook vind ik dat het CBR de belangen van zowel Yvonne als van de verkeersveiligheid zo tegen elkaar moet afwegen dat de uitkomst redelijk is. Pas vier maanden na het sturen van het diploma, komt het CBR er achter dat er een fout is gemaakt. Natuurlijk had Yvonne meer kunnen doen om zekerheid te krijgen over de uitslag van de toets, maar ik vind dat het CBR wat meer rekening had kunnen houden met haar belangen. De wet geeft instanties als het CBR vaak wel een mogelijkheid om de burger tegemoet te komen. Ik vind dat het CBR met verstand van die mogelijkheid gebruik moet maken.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column.