Straatpraat: Wat weet Apeldoorn van gemeentelijke belastingen?

Op deze pagina

  Artikel

  In februari viel de brief weer op uw mat: de aanslag gemeentebelastingen. Elk jaar betaalt u geld voor bijvoorbeeld afvalstoffenheffing of parkeerbelasting. Hoeveel belasting u precies betaalt en waarvoor, verschilt per gemeente. Kunt u de belastingen niet betalen? Dan kunt u vragen om kwijtschelding. De Nationale ombudsman krijgt daar regelmatig vragen over. Wat weten mensen op straat van gemeentelijke belastingen? En van de optie kwijtschelding? In Apeldoorn gaan we op zoek naar antwoorden.

  Midden in het centrum van Apeldoorn ligt het overdekte winkelcentrum Oranjerie. Daar trekt Ton Ellenbroek net de deur van een lunchroom achter zich dicht. Hij is onderweg naar een afspraak, maar heeft wel even tijd voor een gesprekje.

  Meneer met bril, TonTon Ellenbroek (65), gepensioneerd

  “Afvalstoffenheffing en onroerendezaakbelasting. Die twee komen als eerst in me op als ik denk aan gemeentelijke belastingen. De optie kwijtschelding ken ik. Ik heb het zelf nooit gebruikt, maar mijn dochter wel. Het begin is even lastig. Ze moest een aanvraag doen bij de gemeente. De gemeente doet een inkomenstoets om te bepalen of je recht hebt op kwijtschelding. Je moet dan allerlei documenten opsturen, zoals een overzicht van je inkomen en je ID-bewijs. Maar als je eenmaal recht hebt op kwijtschelding, dan loopt het gewoon door. Je hoeft dus niet elk jaar opnieuw een aanvraag te doen. Dat is wel makkelijk.”

  We lopen een stukje verder en komen Pieter en Marloes tegen. Ze hebben de aanslag nog niet binnen, maar willen er best wat over kwijt. 

  Meneer en mevrouw houden elkaar lachend vast

  Pieter Sijtsma (36), loopbaanadviseur en Marloes Bussink (29), jeugdbeschermer

  Marloes: “En de herinrichting van het marktplein in Apeldoorn. Alleen nu blijkt de begroting veel te hoog en gaat het niet door.”

  Pieter: “Dat heeft veel geld gekost. En dan denk ik weleens: niet zo gek dat de belastingen omhooggaan. Ik vind het eigenlijk wel goed dat je iets moet betalen aan de gemeente. Dat de optie kwijtschelding bestaat, wist ik niet. Maar daar hebben we denk ik geen recht op met onze inkomens. Ik heb wel een keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van mijn woning. Dat ging via Tribuut. Dat is het belastingcentrum van de gemeente Apeldoorn. Bellen had geen zin, mailen wel.”                                 

  Marloes: “Ik heb ook weleens geprobeerd contact op te nemen met Tribuut. Ik had een vraag over rioolbelasting. Maar iemand telefonisch te pakken krijgen was onmogelijk. Eerst kreeg ik een bandje te horen met allerlei opties. Uiteindelijk kreeg ik een automatisch antwoord. En daarna werd de verbinding verbroken. Dat kan beter.”

  Even verderop komt Margien de Vries aanlopen. Ze heeft haar hand in het gips, maar ze deelt graag haar ervaringen met ons over gemeentelijke belastingen.

  Mevrouw met bril, Margien

  Margien de Vries (59), mantelzorger

  “Ik heb de aanslag nog niet binnen. Maar ik weet wel dat hij flink omhooggaat, vooral de afvalstoffenheffing. Ik snap het wel. Goed afval scheiden kost geld. De gemeente moet bijvoorbeeld zorgen voor plastic containers of extra inzamelpunten voor afval. Maar ik snap ook dat mensen het lastig vinden. Je scheidt je afval netjes, maar je moet wel meer betalen: hoe kan dat? Daarom vind ik het belangrijk dat de gemeente hier duidelijk over communiceert. Zo voorkom je ook dat er op Facebook allemaal negatieve reacties op dit soort nieuws komen. De gemeente Apeldoorn heeft een mooi animatiefilmpje over afval scheiden gemaakt. Een goed idee, vind ik. Maar er wordt niet duidelijk in uitgelegd waarom de afvalstoffenheffing omhooggaat. Terwijl dat juist is wat de mensen willen weten.”

  “Je scheidt je afval netjes, maar je moet wel meer betalen: hoe kan dat?” – Margien de Vries

  Op weg naar de uitgang van het winkelcentrum komen Murat en Seval net binnenlopen. Ze wonen nog niet zo lang in Apeldoorn en zijn hier een dagje aan het winkelen.

  Lachende man en vrouw

  Murat Yabas (32), politieagent en Seval Yabas (27), gastvrouw

  Murat: “Toevallig heb ik de gemeentelijke belastingen net betaald. De rekening voor de waterschappen moet nog komen. Alles bij elkaar gaat het toch om veel geld. Maar kwijtschelding is niets voor mij. Ik zag vanochtend toevallig nog twee folders in de bus liggen van bureaus die daarbij kunnen helpen. Maar ik kom er toch niet voor in aanmerking, denk ik. Dus dan betaal ik liever maar meteen, dan ben ik er maar vanaf. Want ik wil ook niet dat ik later iets terug moet betalen, zoals bij mijn huurtoeslag, of zoals mijn vrouw met haar zorgtoeslag.”

   “Kwijtschelding is niets voor mij” – Murat Yabas

  Aanvraag doen

  Denkt u dat u de gemeentelijke belastingen niet kunt betalen? Dan kunt u een Aanvraag kwijtschelding doen bij uw gemeente. Neem hiervoor contact op met de gemeente waar u woont. De gemeente kijkt dan naar uw vermogen, inkomsten en uitgaven. En bepaalt of u inderdaad kwijtschelding krijgt. U kunt geen bezwaar maken tegen de hoogte van het tarief. Wel kunt u de gemeenteraad laten weten dat u het niet eens bent met het tarief.

  Hebt u kwijtschelding aangevraagd? En bent u het niet eens met het antwoord? Dan kunt u in beroep gaan bij de gemeente. Wordt uw beroep afgewezen? Dan kunt u terecht bij een Juridisch Loket via telefoonnummer 0800-8020. U kunt ook contact opnemen met Sociaal Raadslieden bij u in de buurt. Kijk voor meer informatie op www.sociaalraadslieden.nl of bel 030-721 0721. Zij kunnen u ook helpen met algemene vragen over de Aanvraag kwijtschelding.

  Luistert de gemeente nog steeds niet? Of bent u niet tevreden met de manier waarop de gemeente u te woord staat? Dan helpt de Nationale ombudsman u graag verder. Bel ons gratis op 0800 – 3355555 of dien online een klacht in.