Douane plaatst nieuwe informatieborden 100%-controles (update 12 maart 2019)

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Man met gele helm controleert de bagage

  In maart 2019 heeft de Douane nieuwe informatieborden geplaatst over de werkwijze bij 100%-controles. De borden zijn geplaatst bij de gates waar vluchten aankomen vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Met de borden informeert de Douane reizigers over de controle van hun ruimbagage. Die kan op vluchten met 100%-controles worden gecontroleerd zonder dat zij daarbij aanwezig zijn.

  De Douane heeft de informatieborden aangepast naar aanleiding van een aanbeveling van de Nationale ombudsman.

  Informatiebord Schiphol
  Klik hier voor een grotere afbeelding

  Wat vooraf ging (12 juli 2018): Douane breidt informatieverstrekking over 100%-controles uit

  De Douane heeft de informatieverstrekking over onder meer het controleren van ruimbagage (bagage uit de laadruimte van een vliegtuig) bij 100%-controles op Schiphol verbeterd. De dienst maakt nu kenbaar dat hij bij de 100%-controles  de ruimbagage voor controle kan openen zonder dat de reiziger daarbij aanwezig is. Deze informatie staat al op de website van de Douane, en binnenkort ook op informatieborden van de Douane bij de gates op Schiphol en in de app 'Douane reizen'.

  Verzoek van de Nationale ombudsman

  De Douane geeft hiermee gehoor aan een verzoek van de Nationale ombudsman. De ombudsman ontving een aantal signalen en klachten van reizigers over de uitvoering van en informatieverstrekking over de 100%-controles. De ombudsman achtte de klachten over de manier van controleren niet gegrond, maar stelde wel dat de Douane reizigers vanuit het oogpunt van behoorlijkheid vooraf zou moeten informeren. Dat doet de Douane nu door te melden dat de ruimbagage buiten de aanwezigheid van de reiziger kan worden geopend voor een controle. De Nationale ombudsman heeft hier met instemming kennis van genomen.

  Achtergrond

  Sinds december 2003 voert de Douane op Schiphol zogenoemde 100%-controles uit bij vluchten vanuit Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Bij aankomst worden alle reizigers en bagagestukken van deze vluchten gecontroleerd met onder meer scanners en drugshonden. De 100%-controles zijn bedoeld om drugssmokkel tegen te gaan. Reizigers zijn bij wet verplicht om eraan mee te werken.

  Tot 17 augustus 2017 werd ruimbagage bij 100%-controles in principe in de aankomsthal gecontroleerd. De eigenaar was daar dan bij aanwezig. Vanaf 17 augustus 2017 controleert de Douane ruimbagage in de bagagekelder. Reizigers kunnen daar niet bij aanwezig zijn. Alleen medewerkers van de luchthaven met een zogenoemde Schipholpas en een specifieke taak, zoals het controleren van bagage, mogen in de bagagekelder komen. In koffers die voor een controle worden geopend, stopt de Douane een brief met een mededeling over deze controle.