Vrijheid van nieuwsgaring in gedrang door trage besluitvorming

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Door trage besluitvorming rond een WOB-verzoek is de vrijheid van nieuwsgaring in het gedrang gekomen. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport dat vandaag is verschenen. Het Ministerie van Justitie bleef in gebreke bij een WOB-verzoek van een journalist over de terroristische afdeling van de penitentiaire inrichting in Vught. De beoordelingstermijn voor WOB-verzoeken in complexe zaken is een structureel probleem dat aandacht vraagt van de wetgever, schrijft de ombudsman in zijn rapport.

    De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) bepaalt dat burgers recht hebben op inzage in bepaalde overheidsdocumentatie. Eind 2006 vroeg een journalist via een WOB-verzoek bij het Ministerie van Justitie informatie aan over de terroristenafdeling van de penitentiaire inrichting in Vught. De openbaarmaking van veel interne stukken werd geweigerd door het ministerie. De journalist maakte hiertegen bezwaar. Pas na een half jaar en na tussenkomst van de Nationale ombudsman, volgde de beslissing door Justitie op het bezwaarschrift.

    Vrijheid van nieuwsgaring

    De trage besluitvorming rond het bezwaarschrift is niet alleen in strijd met de voortvarendheid waarmee bestuursorganen moeten handelen, meent de Nationale ombudsman. Gelet op het grote belang van adequate informatievoorziening aan journalisten en de media is met deze traagheid de vrijheid van nieuwsgaring in het gedrang gekomen.

    Omvangrijke taak

    Niet alleen overschreed het ministerie de termijn voor het behandelen van het bezwaarschrift; ook bij de behandeling van het WOB-verzoek zelf had Justitie de termijn overschreden. Gezien de omvang van de klus en de aard van de informatie, kan de Nationale ombudsman hier begrip voor opbrengen. De beoordelingstermijn voor WOB-verzoeken in complexe zaken is een structureel probleem dat aandacht vraagt van de wetgever, schrijft de ombudsman in zijn rapport.