Jaarlijks krijgen zo’n 400.000 kinderen (ongeveer 10 procent van alle kinderen) een vorm van jeugdhulp. Een deel van de kinderen krijgt niet op tijd de hulp die ze nodig heeft. De Kinderombudsman wil de positie van kinderen in alle wets- en beleidsvoorstellen versterken en hun belangen vooropstellen in alle besluiten die hen raken.

In 2021 namen de Kinderombudsman en de Nationale ombudsman samen deel aan de coalitie Samen Verder met de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de Nederlandse Zorgautoriteit en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Deze samenwerking richt zich op kinderen en hun gezinnen met complexe problematiek. De coalitie maakte een analyse van de complexe jeugdzorg en formuleerde drie doelen voor de complexe jeugdhulp:

  1. de zorg die nodig is, moet toegankelijk zijn;
  2. het bereiken van de leeftijd van 18 jaar mag niet langer de reden zijn waardoor jongvolwassenen in de problemen komen;
  3. een systematische, integrale aanpak van problemen wordt de norm.

> Meer hierover kunt u lezen op deze pagina.

De Kinderombudsman blijft bij de opvolging van deze drie doelen wijzen op de noodzaak om breder te kijken naar wat er aan de hand is met een kind in een gezin. Daarnaast roept de Kinderombudsman op om meer te investeren in kwaliteit en deskundigheid, passende zorg en beschikbare plekken. 

> Zie onze reactie op de Hervormingsagenda Jeugd.

In 2023 komen verschillende wetsvoorstellen en beleidsinitiatieven aan de orde die de jeugdzorg en -bescherming moeten verbeteren. De Kinderombudsman toetst deze initiatieven aan de bescherming van de rechten van het kind, het ontwikkelingsbelang van kinderen én of kinderen een stem in de voorstellen hebben. Waar nodig adviseert de Kinderombudsman over deze wetsvoorstellen en beleidsinitiatieven.