Aan de kant gezet

Op deze pagina

    Column

    Festivals, verjaardagen, bruiloften. Het zijn stuk voor stuk feestelijke momenten. Én momenten waarop de drank rijkelijk kan vloeien. Ben je met de auto, dan kun je beter niet drinken. Eva* rijdt met Leo* 's nachts richting huis, na een bezoekje aan het Goois Jazz Festival. Bij uitstek een gelegenheid voor de politie Gooi & Vechtstreek om een alcoholcontrole uit te voeren. En inderdaad mag Eva de alcoholtest blazen.

    Eva moet hun auto van de politie aan de kant zetten. Uit de blaastest komt naar voren dat Eva teveel heeft gedronken om de auto te mogen besturen. De politie vraagt haar om haar rijbewijs. Eva bedenkt dat dit nog in haar tas zit en die had ze vanavond thuis gelaten. Omdat ze teveel heeft gedronken, moet ze met de agente mee voor verder verhoor in de aanwezige politiebus.

    De politie wil hun auto tijdelijk op een nabijgelegen parkeerterrein zetten en bij zich houden. Dit als onderpand, totdat Eva haar rijbewijs heeft getoond. Maar Leo parkeert de auto liever zelf, want zijn auto is net nieuw. Hij heeft wel zijn rijbewijs bij zich en heel weinig gedronken. Hij gaat achter het stuur zitten, maar mag van de politie de auto toch niet verplaatsen. De politie vraagt Leo uit de auto te stappen, maar deze weigert. Uiteindelijk haalt een agent hem eruit en neemt hem mee naar de overkant van de weg. Als Leo even later terugkomt, heeft de politie zijn auto weggehaald. De auto en Eva zijn overgebracht naar het politiebureau.

    Een agent die bij de controle is, adviseert Leo Eva's rijbewijs thuis op te halen en naar het politiebureau te brengen. De agent belt een taxi voor hem. 40,- euro lichter aan taxikosten komt Leo op het bureau aan, met het rijbewijs. Leo is boos dat de politie hem zijn auto niet liet besturen, ondanks het feit dat hij zijn rijbewijs bij zich had en niet te veel op had. En dat ze ook nog eens zijn auto weghaalde, waardoor hij een taxi moest nemen. Hij klaagt hierover bij de politie. Maar die zeggen volgens de regels te hebben gehandeld. Daarop legt hij zijn zaak voor aan mij.

    Als ik Leo's zaak onderzoek, concludeer ik dat de politie de auto niet had mogen innemen. Dat mag pas als iemand zijn rijbewijs niet kan laten zien én een ernstig vermoeden bestaat dat de bestuurder heel fors gedronken heeft: een alcoholgehalte hoger dan 570 microgram (1,3 promille). Hoewel uit de blaastest bleek dat Eva te veel had gedronken om een auto te besturen, bestond er verder geen vermoeden dat zij zoveel gedronken had. Later op het bureau werd dit inderdaad bevestigd. Eva kreeg natuurlijk een welverdiende boete. De politie mocht echter de auto niet innemen en had deze aan Leo moeten afgeven. De taxirit was hem dan ook bespaard gebleven. Ik vraag de politie daarom de rit te vergoeden. De politie heeft mij laten weten dit inderdaad te doen.

     

    * Om privacyredenen is de naam veranderd