2012/106: LBIO neemt inning kinderalimentatie over na stortingen op verkeerde rekening ex-partner

Rapport

Als de rechter iemand verplicht om maandelijks bij te dragen aan de kosten voor levensonderhoud van de kinderen, dan is het de bedoeling dat het bedrag dat op een bankrekening wordt overgemaakt, ook volledig beschikbaar is en kan worden gebruikt voor de kinderen. In deze zaak vindt de klager dat dit het geval was. Het LBIO vond van niet omdat verzoeker op eigen initiatief zonder instemming van zijn ex-partner bedragen is gaan storten op een bankrekening waar de ex-partner niet de beschikking over had. Het LBIO stelt dat er niet bevrijdend is betaald. De vraag is of het redelijk van het LBIO is geweest de betalingen niet mee te nemen in de achterstandsberekening.

In dit geval heeft het LBIO op basis van het recht zoals dat geldt tussen burgers onderling vastgesteld dat het één en ander niet volgens die regels is verlopen terwijl daar geen toestemming voor is gegeven en het geld niet rechtstreeks ten goede is gekomen aan degene die daar recht op heeft. Wat het LBIO betreft was er dus sprake van een achterstand en de overname was dan ook correct. De gedraging is behoorlijk.

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen te Rotterdam

Klacht:

inning van kinderalimentatie op 2 november 2010 overgenomen, omdat het LBIO geen genoegen nam met betaling van het verschuldigde bedrag aan kinderalimentatie op een bankrekening waar de ex-partner volgens het LBIO niet over kon beschikken.

Oordeel:

Niet gegrond