2011/142: Ondernemer klaagt over afwijken Belastingdienst van schuldsaneringsakkoord

Rapport

Verzoekster, een besloten vennootschap, verzocht de Belastingdienst deel te nemen aan een akkoord tot sanering van haar schulden. Zij verzocht de Belastingdienst om sanering van alle per 1 augustus 2009 openstaande schulden. De Belastingdienst liet weten in te stemmen met sanering van alle aanslagen die waren opgelegd vóór 1 augustus 2009.

In november 2009 wees de Belastingdienst verzoekster er op dat zij een naheffingsaanslag met dagtekening 25 september 2009 nog niet had voldaan. Verzoekster merkte op dat deze naheffingsaanslag de omzetbelasting over juli 2009 betrof en daarom onder de sanering viel. De Belastingdienst ontkende dit omdat de aanslag pas na 1 augustus 2009 was opgelegd. De directeur van de Belastingdienst bevestigde dit standpunt in beroep.

Verzoekster klaagde over het standpunt van de Belastingdienst ten aanzien van de naheffingsaanslag.

De Nationale ombudsman overwoog dat de Belastingdienst gevolgd kon worden in zijn standpunt ten aanzien van de naheffingsaanslag. De Nationale ombudsman concludeerde verder dat de Belastingdienst onvoldoende moeite had gedaan om vast te leggen op welke schulden de sanering precies betrekking zou hebben. Daardoor had een misverstand als nu bij verzoekster optrad, kunnen ontstaan.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de Belastingdienst het vereiste van adequate informatieverwerving had geschonden en dat de klacht gegrond was.

De Nationale ombudsman deed de aanbeveling dat de Belastingdienst bij een beslissing om deel te nemen aan een schuldsanering steeds precies aangeeft welke belastingschulden onder de sanering zullen vallen.

Instantie: Belastingdienst/Holland-Midden

Klacht:

verschuldigde omzetbelasting en loonheffing over de maand juli 2009 vielen niet onder de schuldsanering omdat deze als een ná 1 augusts 2009 opgelegde fiscale verplichting dienden te worden aangemerkt

Oordeel:

Gegrond