2013/017: Man klaagt over onvoldoende motivatie bij afwijzing mvv-advies voor zijn schoonmoeder

Rapport

Verzoeker is getrouwd met een vrouw wier destijds 90-jarige moeder in Wit Rusland woont. Hij wil zijn schoonmoeder graag over laten komen naar Nederland, maar daarvoor is een vergunning vereist. Verzoeker heeft voor zijn schoonmoeder meerdere malen bij de IND een mvv-advies gevraagd voor een verblijf van zes maanden in Nederland. Het advies van de Visadienst valt steeds negatief uit, omdat niet aan alle voorwaarden zou zijn voldaan. In het bijzonder is volgens de Visadienst niet voldaan aan de eis dat – in dit geval de schoonmoeder – dient te beschikken over middelen (bij voorbeeld een reisbiljet) voor de terugreis. Volgens de Visadienst wordt door de moeder een verblijf van langer dan zes maanden beoogd en daarom is terugkeer redelijkerwijs niet gewaarborgd.

Verzoeker klaagt er over de wijze waarop de minister het afwijzende advies heeft gemotiveerd.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat de Visadienst ter eerbiediging van het recht op familie- of gezinsleven niet voldoet aan de eis van transparantie en niet duidelijk maakt onder welke voorwaarden het tijdelijke verblijf van de schoonmoeder binnen de geldende regels mogelijk is. Daarbij speelt een belangrijke rol dat de Visadienst louter schriftelijk met verzoeker communiceert. Pas in deze klachtprocedure blijkt aan de hand van de nadere vragen van de Nationale ombudsman dat bezit van een retourticket of andere middelen voor terugkeer niet voldoende is, omdat er een vestigingsgevaar is. Het op deze wijze tegenwerpen van vestigingsgevaar heeft echter tot gevolg dat het voor verzoeker in feite onmogelijk is om zijn schoonmoeder voor een beperkte periode naar Nederland over te laten komen.

Deze feitelijke situatie leidt tot een patstelling tussen de Visadienst en verzoeker, die verhindert dat eerbiediging van het familie- of gezinsleven als bedoeld in artikel 8 van het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) mogelijk is. Ten onrechte heeft de Visadienst geen contact gezocht met verzoeker om te verkennen hoe die patstelling te doorbreken. Om die reden is het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten worden gerespecteerd, in dit geval het recht op eerbiediging van het familie- of gezinsleven, geschonden.

Grondrecht, eerbiediging van het familie-of gezinsleven, onbehoorlijk.

Aanbeveling.

De Nationale ombudsman geeft de Immigratie- en NaturalisatiedienstIND in overweging om op korte termijn met verzoeker in overleg te treden over een mogelijkheid om zijn schoonmoeder naar Nederland over te laten komen en daarbij te waarborgen dat zij na een termijn van drie maanden terugkeert tenzij daar bijzondere redenen, zoals redenen van humanitaire aard, aan in de weg staan.

Instantie: Immigratie- en Naturalisatiedienst

Klacht:

wijze waarop de minister het afwijzende advies (mvv-advies voor verzoekers schoonmoeder uit Wit Rusland voor de periode van zes maanden) heeft gemotiveerd

Oordeel:

Gegrond