2013/016: Bewoners klagen over lage inzet gemeente om trillingsoverlast en woningschade te beperken

Rapport

Verzoekers wonen in het centrum van Stavoren. Hun woning ligt op circa 1,40 meter afstand van een klinkerstraat die wordt gebruikt door zwaar verkeer. Op de weg mag niet harder worden gereden dan 30 km/u, maar volgens verzoekers wordt die limiet regelmatig overschreden. Daardoor en door de slechte staat van het wegdek veroorzaakt het verkeer trillingen die overlast en schade aan hun woning toebrengen.

Volgens de gemeente is uit onderzoek gebleken dat het wegdek in redelijke staat verkeert en zijn de snelheidsovertredingen te gering van aard om maatregelen te treffen. Verzoekers lieten eveneens een onderzoek doen, en daaruit kwam onder meer naar voren dat een herstel van de schade zinloos is als de trillingsoverlast van zwaar verkeer niet wordt beperkt.

Zij klagen erover dat de gemeente te weinig doet om hun overlast en schade te beperken.

De Nationale ombudsman overwoog onder meer dat in beroep door de rechter een onherroepelijke uitspraak is gedaan en dat het verkeersbesluit op basis waarvan zwaar verkeer op verzoekers straat is toegestaan niet ter discussie staat.

Wat betreft de gevolgen van dat besluit overwoog de Nationale ombudsman dat uit onderzoek was gebleken van ernstige overlast voor de aanwonenden en een niet ongegrond vermoeden van een verband tussen die overlast en door het verkeer veroorzaakte trillingen. Het college had de aanhoudende signalen, meldingen en klachten van betrokkenen moeten en kunnen aangrijpen voor en onderzoek daarnaar en vervolgens een afweging moeten maken van de mogelijke effecten van het verkeersbesluit. Daarvan is niet gebleken.

De Nationale ombudsman achtte de klacht gegrond, wegens strijd met het vereiste van een goede voorbereiding.

Het college is in overweging gegeven om de matregelen te treffen die nodig zijn om het verkeer te dwingen zich te houden aan de snelheidslimiet van 30 km/u en de overlast verder te beperken door het wegdek in een redelijke staat van onderhoud te brengen.

Instantie: Gemeente Súdwest Fryslân

Klacht:

te weinig ondernomen tegen de trillingsoverlast die verzoekers ondervinden van het (zwaar) verkeer op de straat waaraan zij wonen, en waardoor hun woning ernstige schade ondervindt en hun woongenot is aangetast

Oordeel:

Gegrond