2012/195: Gemeente verstrekt zonder overleg informatie aan externe partij over klacht buurman

Rapport

Verzoekster schreef een brief aan de burgemeester. Zij vroeg om hulp om te kunnen verhuizen, omdat zij niet langer naast de buurman wilde wonen, waarmee zij problemen had vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. De behandelend ambtenaar neemt naar aanleiding van haar brief contact op met een ggz-instelling om te bespreken of de geschetste problemen werkelijk bestaan.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente naar aanleiding van haar brief zonder haar toestemming contact heeft opgenomen met een hulpverleningsinstantie en haar brief heeft doorgestuurd.

De ombudsman waardeert het dat de gemeente zich voor verzoekster heeft willen inzetten en zo goed mogelijk op haar noodkreet heeft willen reageren. Door echter zonder overleg met verzoekster contact op te nemen met een externe organisatie toont de gemeente onvoldoende respect voor haar persoonlijke levenssfeer en gaat de gemeente voorbij aan de vraag wat de bedoeling van de briefschrijfster was.

De klacht is gegrond wegens strijd met het vereiste dat grondrechten – in dit geval het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer – worden gerespecteerd.

Instantie: Gemeente Heemstede

Klacht:

naar aanleiding van verzoeksters brief aan de burgemeester zonder haar toestemming contact opgenomen met een hulpverleningsinstantie en haar brief doorgestuurd naar deze instantie.

Oordeel:

Gegrond