2012/102: Eigen onderzoek naar communicatie en handelen Meldpunt Internetoplichting

Rapport

Medio 2011 ontving de Nationale ombudsman van burgers klachten en signalen over het Meldpunt Internetoplichting. Via www.mijnpolitie.nl kunnen gedupeerden van internetoplichting online melding doen bij het Meldpunt. Veel mensen klaagden erover dat ze na het doen van melding niets meer hadden gehoord van het Meldpunt. Daarmee hing samen de klacht dat het Meldpunt niets deed met zaken, die volgens burgers eenvoudig op te lossen waren. Ook bestond er verwarring over de vraag of gedupeerden nu melding konden doen, of ook daadwerkelijk aangifte.

De Nationale ombudsman heeft geen afzonderlijk onderzoek ingesteld naar deze individuele klachten, maar een onderzoek uit eigen beweging naar de vraag of de verwachtingen die het Meldpunt wekt, aansluiten bij de mogelijkheden die het Meldpunt heeft. Daarbij heeft de ombudsman gekeken naar de manier waarop de politie en in het bijzonder het Meldpunt met gedupeerden communiceert.

De Nationale ombudsman vindt het van groot belang dat de overheid open en duidelijk communiceert met de burger. Ook moet de overheid verstandig omgaan met het scheppen van verwachtingen. In zijn onderzoek concludeert de Nationale ombudsman dat het Meldpunt inmiddels zelf tot het inzicht is gekomen dat gedupeerden actief en adequaat geïnformeerd dienen te worden. Iedereen die nu aangifte doet, wordt op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Voorheen was daar niets voor geregeld. Ook kan nu elke gedupeerde direct aangifte doen, en hoeft er niet eerst melding te worden gedaan.

Instantie: Meldpunt Internetoplichting

Klacht:

onderzoek uit eigen beweging naar de positionering en de werkwijze van het Meldpunt Internetoplichting.

Oordeel:

Geen oordeel