2012/013: VVE klaagt over grote wijzigingen bouwproject door betrokkenheid gemeente

Rapport

Verzoeker klaagt over de betrokkenheid van de gemeente Leiderdorp bij de bouw van het gezamenlijke bouwwerk, waarbij zonder toestemming van verzoeker, een deel van het pand niet is gerealiseerd.

Ook klaagt verzoeker over de betrokkenheid van de gemeente, nu zonder toestemming van verzoeker een vijver en een terras is aangelegd.

Verzoeker is een Vereniging van Eigenaren van woningen in een complex. In dat complex is de gemeente ook eigenaar van dat deel dat bedoeld is voor gemeenschappelijke voorzieningen.

De Nationale ombudsman constateert dat verzoeker voor schade vanwege het niet bouwen van het gehele bouwwerk en de aanleg van de vijver en het terras, zich primair moet richten tot de projectontwikkelaar. Deze heeft immers het bouwwerk verkocht.

De gemeente heeft de klachten van verzoeker serieus heeft genomen. Na een gesprek van verzoeker met de wethouder is een deskundige ingeschakeld om te zien in hoeverre verzoeker schade heeft geleden door de gang van zaken. De rol van de gemeente bij het niet realiseren van een deel van het pand is behoorlijk.

Wat betreft de rol van de gemeente bij de aanleg van de vijver en terras had de gemeente verzoeker kunnen informeren over deze wijziging. Hoewel dit primair de verantwoordelijkheid was van de verkoper van het complex, was het - gezien het tijdsverloop- redelijk geweest wanneer verzoeker hierover had geïnformeerd. De woningen waren immers verkocht en verzoeker was al bekend. Wanneer verzoeker was geïnformeerd had de overkoepelende VvE zich over de wijziging kunnen uitlaten.

Redelijkheidsvereiste. Deels ongegrond/gegrond.

De Nationale ombudsman constateert dat de klachtenverordening van de gemeente Leiderdorp in strijd is met artikel 9:8 Awb. De wet schrijft voor dat een klacht niet behandeld hoeft te worden als een kwestie bij een civielerechtelijke in behandeling is dan wel een uitspraak is gedaan. De situatie dat een civielrechterlijke procedure mogelijk is, is echter geen reden om een klacht niet in behandeling te nemen. Dit laatste is opgenomen in de verordening van de gemeente.

De Nationale ombudsman beveelt de gemeente Leiderdorp aan om de klachtenverordening te wijzigen in die zin dat de verordening niet meer in strijd is met artikel 9:8 Awb.

Instantie: Gemeente Leiderdorp

Klacht:

rol van de gemeente bij het niet realiseren van het puntdak en het standpunt van de gemeente ten aanzien compensatie van de door verzoeker geleden schade

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Leiderdorp

Klacht:

rol van de gemeente bij de aanleg van de vijver en het terras

Oordeel:

Gegrond