2011/342: Gemeente weigert afwerking onafgewerkte trapleuning, ontvangen als WMO-voorziening

Rapport

Verzoekster heeft van de gemeente Oldambt een trapleuning als WMO-voorziening toegewezen gekregen vanwege lichamelijke beperkingen. Nadat deze geplaatst is blijkt dat de leuning van onafgewerkt hout is.

Bij navraag door verzoekster hierover bij de gemeente, wordt aangegeven dat zij zelf voor een afwerking moet zorgen. De gemeente geeft aan dat, wanneer ze het hiermee niet eens is, ze bezwaar moet maken. Maar de bezwaartermijn van de WMO-beschikking is al verlopen.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente niet bereid is om mee te werken aan het afwerken van een onafgewerkte trapleuning.

De gemeente heeft aangegeven dat dit ongeschreven beleid is. De Nationale ombudsman is van oordeel dat het onjuist is dat dit beleid niet bekend is gemaakt. De gemeente heeft een beleidsvrijheid ten aanzien van het afleveren van een WMO-voorziening maar moet dan ook duidelijk maken wat van de gemeente verwacht kan worden. Het zou aan te bevelen zijn om in de beslissing iets over dit beleid te noemen. De gemeente heeft verzoekster niet tijdig en duidelijk genoeg de informatie hierover verstrekt.

De verwijzing naar de bezwaarprocedure is niet juist. Verzoekster heeft terecht opgemerkt dat zij het juist eens was met de toewijzende beslissing. Het plaatsen van een onafgewerkte trapleuning door de gemeente is een gedraging waartegen een klacht kan worden ingediend.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De klacht is gegrond.

Instantie: Gemeente Oldambt

Klacht:

trapleuning als voorziening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heeft toegekend en niet bereid geweest de inmiddels geplaatste onafgewerkte houten trapleuning af te werken

Oordeel:

Gegrond