2011/183: Man klaagt over tweewekelijkse evaluatie re-integratietraject bij bijstandsuitkering

Rapport

Verzoeker ontving van de gemeente een bijstandsuitkering. Hij volgde vanaf 2002 een re-integratietraject.

Verzoeker klaagde erover dat de gemeente hem in een brief had meegedeeld dat hij elke twee weken diende langs te komen bij de gemeente ter evaluatie van zijn re-integratietraject.

Wat de gemeente had heeft aangegeven als redenen dat verzoeker de gemeente om de week diende te bezoeken dan wel dat hij werd bezocht, paste in de doelstelling vanuit de Wwb: sociale activering en de arbeidsinschakeling. Gelet op de problematiek bij verzoeker zoals grote afstand tot de arbeidsmarkt, vereenzaming en schulden was er terecht aanleiding voor de gemeente te kiezen voor de intensieve begeleiding. Het enkele feit de huisbezoeken zonder afspraak waren afgelegd , betekende op zich nog niet dat de bezoeken (ook) waren bedoeld om de aanwezigheid van verzoeker te controleren.

Het verbod van misbruik van bevoegdheid houdt in dat overheidsinstanties een bevoegdheid niet gebruiken voor een ander doel dan waartoe die bevoegdheid is gegeven. De onderzochte gedraging was behoorlijk.

Verzoeker klaagde er ook dat de gemeente zijn klacht hierover niet-ontvankelijk had verklaard.

Instantie: Gemeente Winsum

Klacht:

bij brief van 1 oktober 2009 meegedeeld dat verzoeker elke twee weken dient langs te komen ter evaluatie van zijn re-integratietraject

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Gemeente Winsum

Klacht:

verzoekers klacht niet ontvankelijk verklaard

Oordeel:

Gegrond