2011/124: Man klaagt over klachtafhandeling UWV over re-integratiecoach en verlenging WW

Rapport

Op enig moment ontving verzoeker van het UWV het besluit dat zijn WW-uitkering zou worden beëindigd. Hij was het er niet mee eens en diende een bezwaarschrift in. Hierin klaagde verzoeker ook over het feit dat de re-integratiecoach hem was vergeten. Verzoeker vond dat hierdoor de WW-periode zou moeten worden verlengd.

Bij de afwikkeling van de klacht over de re-integratiecoach verwees de klachtenambassadeur naar de beslissing op het bezwaarschrift. Verder deelde het UWV mee dat een klachtenprocedure niet bedoeld was om te toetsen of wet-en regelgeving juist was toegepast. Het UWV had geen mening over het al dan niet gegrond zijn van de klacht.

Omdat hij zich niet serieus genomen voelde door het UWV, diende verzoeker bij de Nationale ombudsman een klacht in over de wijze waarop het UWV zijn klacht over zijn re-integratiecoach had afgewikkeld. Tijdens het onderzoek van de Nationale ombudsman gaf het UWV aan niet in te zijn gegaan op dit klachtonderdeel omdat het niet kon leiden tot verlening van de WW-periode.

De Nationale ombudsman oordeelde dat het UWV met de verwijzing naar de beslissing op bezwaar ten onrechte voorbij was gegaan aan de klacht over de re-integratiecoach. Ook wanneer het UWV van mening was dat het verzoeker alleen ging om verlenging van de WW-termijn, had het op de weg van het UWV gelegen om een en ander met verzoeker af te stemmen zodat er geen onduidelijkheid zou bestaan over de reikwijdte van de klacht. De Nationale ombudsman achtte de klacht gegrond wegens schending van het motiveringsvereiste.

Gelijktijdig met het onderzoek van de Nationale ombudsman, liep er een beroepsprocedure tegen de beëindiging van de WW-uitkering. Tijdens een gehouden zitting bleek dat het UWV had toegezegd bereid te zijn na te zullen gaan of het op re-integratiegebeid nog iets voor verzoeker kon betekenen. Bij navraag bleek het UWV hier geen uitvoering aan te hebben gegeven.

Mede daarom deed de Nationale ombudsman de aanbeveling om in overleg met verzoeker en/of de gemeente, alsnog na te gaan welke rol het UWV bij de re-integratie van verzoeker zou kunnen spelen.

Instantie: UWVWerkbedrijf Groningen

Klacht:

bij klachtafwikkeling niet ingegaan op verzoekers klacht over zijn re-integratiecoach

Oordeel:

Gegrond