2011/098: Jongeman klaagt over onduidelijke reden aanhouding

Rapport

Verzoeker stond met twee kennissen op straat te praten toen hij door twee politieagenten werd toegesproken met de woorden: "Wegwezen hier, doorlopen en moven! Moven nu! Opzouten!" Verzoeker vroeg om een 'waarom', maar kreeg geen uitleg. Vervolgens liep hij weg onder het uiten van de verwensing: "(Vuile) Gek". Hierop werd verzoeker aangehouden voor belediging van een ambtenaar in functie.

Verzoeker klaagt over de wijze waarop hij is aangesproken en voor het feit dat hij pas achteraf (6 maanden later) in de klachtafhandelingsbrief van de korpsbeheerder te horen kreeg dat hij moest doorlopen wegens een samenscholingsverbod.

De Nationale ombudsman vindt het aannemelijk dat bovenstaande bewoordingen of woorden van gelijke strekking tegen verzoeker zijn geuit. Met deze woorden en door deze vanuit een surveillancewagen te roepen heeft de politie onnodig geëscaleerd. Hierbij komt dat ook is gehandeld in strijd met een eigen instructie: in een bijlage ('Profiel bejegening jeugd') van het operationeel inzetplan om overlast van jongeren in de wijk te voorkomen staat duidelijk beschreven dat de politieambtenaren in dit soort situaties uit hun voertuigen komen om de jongeren in persoon aan te spreken.

Volgens de korpsbeheerder had verzoeker redelijkerwijs op de hoogte moeten zijn van de verhoogde aandacht voor overlast door de politie in de wijk, maar dit standpunt wordt verder niet onderbouwd. Het woord 'samenscholingsverbod' wordt ook niet genoemd in de door hem overgelegde documentatie. In het 'Profiel bejegening jeugd' wordt bovendien nog beschreven dat politieagenten bij het constateren van overlast op de jongeren afstappen en hen het doel van hun komst uitleggen. Verzoeker wist niet waarom hij werd aangesproken.

Vereiste van professionaliteit: niet behoorlijk

Vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking: niet behoorlijk

Instantie: Regiopolitie Zuid-Holland-Zuid

Klacht:

wijze waarop verzoeker is aangesproken

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Zuid-Holland-Zuid

Klacht:

pas tijdens klachtbehandeling te horen gekregen dat hij was aangesproken en moest doorlopen in verband met een ter plaatse geldend samenscholingsverbod

Oordeel:

Gegrond