2011/084: LBIO schendt privacy met verzenden echtscheidingsconvenant aan werkgever

Rapport

Verzoeker klaagt over schending van zijn recht op privacy door het leggen van loonbeslag door het LBIO omdat het LBIO daarbij een kopie van zijn echtscheidingconvenant aan zijn werkgever had verzonden. Verder klaagt hij erover dat het LBIO hiervoor geen excuses heeft aangeboden en zijn verzoek om schadevergoeding heeft afgewezen.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat het LBIO met het versturen van de kopie van het echtscheidingsconvenant een gerechtvaardigde inbreuk heeft gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van verzoeker. Door zich onvoldoende te realiseren dat ook een gerechtvaardigde werkwijze die inbreuk maakt op een grondrecht noopt tot nadenken over de gevolgde werkwijze en met name over de waarborgen daarin, heeft het LBIO gehandeld in strijd met het vereiste dat grondrechten, in dit geval het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, moeten worden gerespecteerd.

Andere klachten: geen excuses aangeboden en verzoek om schadevergoeding afgewezen. Hiermee heeft het LBIO gehandeld in strijd met het motiveringsvereiste.

De Nationale ombudsman geeft de directeur van het LBIO in overweging om na te denken over extra waarborgen waarmee de werkwijze bij het leggen van beslag kan worden omkleed, waaronder in elk geval de waarborg om betrokkenen vooraf te informeren dat bij het leggen van (loon)beslag privacygegevens bij derden terecht komen;

De Nationale ombudsman geeft de directeur van het LBIO voorts in overweging om in dit geval opnieuw te reageren op het verzoek om excuses en schadevergoeding, met in achtneming van hetgeen hierover in dit rapport is opgemerkt en de spelregels die door de Nationale ombudsman zijn ontwikkeld in het rapport "Behoorlijk omgaan met schadeclaims" (2009/135).

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

wijze waarop loonbeslag is gelegd

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

bij verstrekken van benodigde gegevens aan verzoekers werkgever geen rekening gehouden met het belang van de bescherming van verzoekers privacy

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen

Klacht:

geen excuses gemaakt en verzoek om financiële tegemoetkoming afgewezen

Oordeel:

Gegrond