2011/057: Gemeente stuurt e-mail handhavingszaak buren naar werk-email betreffende buur werkzaam bij diezelfde gemeente

Rapport

Verzoeker had de gemeente gevraagd handhavend op te treden tegen zijn buren in verband met het te dicht op zijn woning plaatsen van een schuur. Een van zijn buren was werkzaam bij de gemeente. Verzoeker klaagde er over dat een e-mail van hem over dit onderwerp was doorgestuurd naar de - bij de gemeente werkzame - buur. Een klacht hierover werd door de gemeente niet gegrond verklaard.

De Nationale ombudsman overwoog dat overheidsinstanties in geval van juridische kwesties waarbij een van haar medewerkers als privé persoon betrokken is, elke schijn van partijdigheid dienen te vermijden door op een zakelijke en objectieve wijze te werk te gaan. Het was gerechtvaardigd om de bevindingen van de uitgevoerde inspectie naar de eigenares van de schuur te sturen. Dat dit niet naar het privéadres, maar naar het werkadres (bij de gemeente) was gestuurd achtte de Nationale ombudsman niet verstandig. Hiermee nam de gemeente het risico de schijn op zich te laden van belangenverstrengeling. Daarmee is gehandeld in strijd met het verbod van vooringenomenheid.

De klacht was gegrond.

Instantie: Gemeente Gorinchem

Klacht:

e-mailbericht van verzoeker doorgestuurd naar andere medewerkster gemeente, die verzoekers buurvrouw is waarover de klacht is ingediend; e-mailbericht doorgestuurd door verzoekers buurvrouw aan privé e-mailadres van haar partner.

Oordeel:

Gegrond