2011/031: Gemeente informeert buurtcomité slecht over ontwikkelingen nieuwbouwlocatie

Rapport

Sinds 2003 werkt de gemeente Castricum aan de ontwikkeling van een nieuwbouwlocatie. Verzoekers dienden in maart 2005 een zienswijze in op de plannen. Hierop kwam in oktober 2005 een reactie. In december 2005 besloot de gemeenteraad tot een grootschalige ontwikkeling en laste de gemeente een 'radiostilte' in die tot en met maart 2007 duurde. Nadat verzoekers hadden ingesproken tijdens een raadsvergadering heeft de verantwoordelijke wethouder contact met verzoekers opgenomen en is zij bij verzoekers thuis geweest voor een gesprek. Volgens verzoekers heeft de wethouder tijdens dat gesprek toegezegd dat er tijdens zomervakantieperiode geen besluiten zouden worden genomen met betrekking tot het project, maar is er in die periode toch een sloopvergunning verleend.

Verzoekers klagen over de informatieverstrekking door de gemeente over het project richting het buurtcomité. Verder klagen verzoekers over de klachtafhandeling door college burgemeester en wethouders

Verzoekers hebben zich tijdens de klachtprocedure meerdere malen uitgelaten over het gebrek aan mogelijkheden tot werkelijke participatie van burgers bij het project, de gebrekkige communicatie en het niet nakomen van afspraken door de gemeente. De Nationale ombudsman heeft het college een aantal vragen gesteld aan de hand van de zogenaamde Participatiewijzer die was opgesteld naar aanleiding van het rapport 2009/180, uitgebracht naar aanleiding van een groot onderzoek naar uitgangspunten voor behoorlijke burgerparticipatie.

De Nationale ombudsman heeft de klachten getoetst aan het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking en aan het motiveringsvereiste. De Nationale ombudsman achtte de onderzochte gedragingen niet behoorlijk.

Instantie: Gemeente Castricum

Klacht:

Informatieverstrekking over de sloopvergunning; klachtafhandeling.

Oordeel:

Gegrond