2010/360: Omwonende klaagt over woningschade na ontploffing bom door Explosieve Opruimingsdienst

Rapport

Verzoeker klaagde erover dat hij schade heeft geleden als het gevolg van het tot ontploffing laten brengen van een nabijgelegen bom. Verzoeker was van tevoren niet ingelicht over deze ontploffing. Hij kan derhalve niet bewijzen dat de schade aan zijn woning voor de ontploffing niet bestond. De gemeente aanvaardde geen aansprakelijkheid voor de ontstane schade.

Verzoeker klaagt erover dat de gemeente hem niet van tevoren heeft geïnformeerd, waardoor hij niet in de gelegenheid is gesteld maatregelen te nemen.

Uit het onderzoek is gebleken dat de gemeente mocht uitgaan van de expertise van de Explosieve Opruimingsdient. Deze adviseerde de omwonenden binnen een straal van 100 meter te informeren. Volgens de Nationale ombudsman was er dan ook geen reden om verzoeker te informeren daar hij op een afstand van 250 meter woonde. Er is geen sprake van schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

Instantie: Gemeente Venlo

Klacht:

Niet van tevoren op de hoogte gesteld van het laten ontploffen van een bom in verzoekers omgeving waardoor hij geen maatregelen kon treffen en de schade niet kon bewijzen .

Oordeel:

Niet gegrond