2010/239

Rapport

Verzoeker is jarenlang geconfronteerd met de gevolgen van niet handhavend optreden tegen illegale bedrijfsactiviteiten door derden en stelt daardoor schade te hebben geleden. Hij klaagt er over dat het college van burgemeester en wethouders van Loon op Zand hem geen adequaat financieel voorstel heeft gedaan als tegemoetkoming.

De Nationale ombudsman overwoog dat het college had aangeboden om op kosten van de gemeente een bedrijfskundig adviseur in te schakelen om onderzoek te doen naar de bedrijfsvoering en het toekomstperspectief van de onderneming van verzoeker teneinde de mogelijkheden van kredietverlening en/of tijdelijke inkomensondersteuning te beoordelen. Verzoeker wenste hier echter geen medewerking aan te verlenen. Dit betekent echter dat, nu het college niet beschikt over de benodigde informatie over aard en omvang van de gestelde schade en over de samenhang met het niet adequaat handhavend optreden, de verschillende belangen niet goed tegen elkaar kunnen worden afgewogen.

Onder verwijzing naar het rapport 'Behoorlijk omgaan met schadeclaims' van 24 juni 2009, met nummer 2009/135 oordeelde de Nationale ombudsman dat het college blijk heeft gegeven van een redelijke opstelling en heeft gehandeld in overeenstemming met het redelijkheidsvereiste.

De klacht was niet gegrond.

Gelet op de achtergrond van de problematiek deed de Nationale ombudsman het college de aanbeveling alvorens een bedrijfskundig adviseur in te schakelen eerst een mediator de standpunten over de aard en opzet van het bedrijfskundig advies en de samenhang tussen de financiële positie van het bedrijf en het handhavend optreden in het verleden in kaart te brengen.

Instantie: Gemeente Loon op Zand

Klacht:

Geen adequaat financieel voorstel gedaan als tegemoetkoming in de kosten wegens onvoldoende toezicht bij verzoekers manegebedrijf.

Oordeel:

Niet gegrond