2010/124

Rapport

Verzoeker klaagt erover dat voor het verkrijgen van een visum in Yaoundé de Nederlandse ambassade niet bevoegd is. De ambassade stuurt vreemdelingen door naar de Belgische ambassade. De Belgische ambassade kan alleen een visum afgeven maar niet weigeren. Voor een weigering wordt een vreemdeling verwezen naar een andere Nederlandse ambassade in de regio.

De Gemeenschappelijke Visum Instructie schrijft voor dat een andere vertegenwoordigende ambassade alleen een visum kan afgeven. Wanneer geen visum kan worden verstrekt, wordt verwezen naar een Nederlandse ambassade in een naburig land.

De aanvraag is echter gericht aan de Nederlandse overheid. Het niet afgeven van een visum is aan te merken als een situatie waarin er sprake is van een weigering om te beslissen. Ingevolge de Awb staat bezwaar open tegen het niet tijdig nemen van een besluit. De aanvraag indienen bij een ander land is dus niet nodig.

Ingevolge de nieuwe EU-visumcode die in april 2010 is ingevoerd, wordt het dossier overgedragen aan de autoriteit van de vertegenwoordigende staat. Deze actieve doorzendplicht leidt er toe dat er nu wel een beslissing wordt genomen door de Nederlandse autoriteiten zonder dat de aanvrager zelf nogmaals in actie dient te komen.

Adequate organisatorische voorzieningen

-De klacht dat andere ambassade alleen een visum kan afgeven is niet gegrond;

-De klacht dat bij het niet afgeven van een visum door een andere ambassade, de aanvrager alsnog naar een ander Nederlandse vertegenwoordiging in de regio werd verwezen, is gegrond.

Instantie: Nederlandse vertegenwoordiging te Yaoundé (Kameroen)

Klacht:

Werkwijze voor aanvraag van Nederlands visum in Kameroen, doordat ambassade aldaar niet bevoegd is gebleken om visa af te geven.

Oordeel:

Gegrond