2010/106

Rapport

Verzoeker heeft de Guinese nationaliteit en zit sinds 6 november 2008 in bewaring op grond van artikel 59 van de Vreemdelingenwet. Vanaf enig moment verblijft verzoeker in de penitentiaire inrichting te Alphen aan den Rijn (hierna: DC Alphen). Op 12 maart 2009 vervoerden drie medewerkers van DV&O, J., K. en R. verzoeker naar de ambassade van Guinee in Brussel voor zijn (fysieke) presentatie aan de ambassadeur. Het doel van de presentatie was om een laissez-passer te krijgen. Bij aankomst bij de ambassade hadden de medewerkers van DV&O contact met medewerkers van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) over de presentatie van verzoeker. De medewerkers van DT&V hadden hierover vervolgens contact met de ambassadeur. Op enig moment liet de ambassadeur weten dat de presentatie geen doorgang kon vinden.

Verzoeker klaagde erover dat hij tijdens de interne klachtprocedure niet is gehoord door de directeur van DV&O.

Vast staat dat er tijdens het vervoer van verzoeker drie medewerkers van DV&O aanwezig waren. In het interne klachtonderzoek heeft maar één medewerker een verklaring over de gang van zaken afgelegd. Deze verklaring is niet aan verzoeker voorgelegd en hij is zelf niet gehoord. De Nationale ombudsman vond deze gang van zaken niet acceptabel.

Vereiste van hoor en wederhoor; niet behoorlijk.

Verzoeker klaagde er verder over dat medewerkers van de Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O) stellen dat hij zich tijdens een transport op 12 maart 2009 naar de ambassade van Guinee te Brussel agressief heeft gedragen als gevolg waarvan zijn presentatie niet doorging.

Instantie: Dienst Vervoer en Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen

Klacht:

Tijdens interne klachtprocedure niet gehoord door directeur.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Dienst Vervoer en Ondersteuning van de Dienst Justitiële Inrichtingen

Klacht:

Gesteld dat verzoeker zich tijdens transport naar ambassade van Guinee te Brussel agressief heeft gedragen.

Oordeel:

Niet gegrond