2010/104

Rapport

Verzoeker drijft een horecazaak. Bij een eerder boekenonderzoek waren diverse gebreken in de kasadministratie geconstateerd. Verzoeker heeft daarna een elektronische kassa aangeschaft. Bij een waarneming ter plaatse eist de Belastingdienst dat verzoeker dagelijks een Z-afslag maakt. De Belastingdienst stelt dat dit nodig is om de administratie te laten voldoen aan de eisen van artikel 52 Awr. Verzoeker stelt dat hij dat niet dagelijks kan doen omdat hij niet elke dag op de zaak is en de afslag alleen zelf wil maken. Bovendien bewaart de kassa alle gegevens.

Verzoeker klaagt erover dat de Belastingdienst toch blijft bij zijn eis en niet aangeeft waarom hij ondanks zijn tegenargumenten toch dagelijks een afslag moet maken.

De Nationale ombudsman overweegt dat artikel 52 eist dat de administratie binnen een redelijke termijn kan worden gecontroleerd en dat de Belastingdienst niet heeft duidelijk gemaakt waarom verzoeker aan die eis niet voldoet.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de klacht gegrond was wegens schending van het motiveringsvereiste.

Verzoeker klaagde voorts over de dreigende toon van een waarschuwing die hij van de Belastingdienst had ontvangen. Ook deze klacht was gegrond.

Instantie: Belastingdienst/Oost-Brabant

Klacht:

Verplichting opgelegd om dagelijks kas af te sluiten middels Z-afslag; waarschuwing gezonden dat verzoeker strafbaar is omdat hij artikel 52 van AWr heeft overtreden.

Oordeel:

Gegrond