2009/147

Rapport

Verzoeker ontving een persoonsgebonden budget (PGB) van Agis Zorgkantoor te Amersfoort. Verzoeker kocht zorg in bij een Zorgboerderij. Het Zorgkantoor ontving op 25 april 2005 een brief van de Zorgboerderij, mede ondertekend door verzoeker, met het verzoek om de voorschotten voortaan rechtstreeks op rekening van de Zorgboerderij te storten. Een reden voor dit verzoek werd niet geven. Het Zorgkantoor heeft op 3 augustus 2005 de bevoorschotting van het derde kwartaal 2005 ten bedrage van € 1.618,40 uitbetaald op rekening van verzoeker.

Verzoeker klaagde erover dat het Zorgkantoor bij brieven van 21 april 2008 en 4 september 2008 heeft geweigerd om een bedrag van € 1.618,40 alsnog over te maken op de rekening van de Zorgboerderij.

De Nationale ombudsman overwoog dat het Zorgkantoor de betaling van het PGB over het derde kwartaal 2005, ondanks het verzoek dit bedrag aan de Zorgboerderij over te maken, op rekening van verzoeker gestort. Dit bedrag is daarmee geheel ter beschikking gekomen van verzoeker. Aangezien het bedrag aan verzoeker ten goede is gekomen had terugbetaling dor verzoeker, indien hij de betaling niet wenste te aanvaarden, in de rede gelegen. Verzoeker heeft dit bedrag niet aan het Zorgkantoor gerestitueerd noch op andere wijze kenbaar gemaakt dat hij de betaling niet wenste te aanvaarden. Gesteld kan worden dat verzoeker de aan hem gedane betaling, in weerwil van de met de Zorgboerderij gemaakte afspraak, heeft aanaard.

Het Zorgkantoor heeft zich daarom in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat het bevrijdend aan zijn verplichting jegens verzoeker had voldaan en dat het niet gehouden was het bedrag nogmaals aan de Zorgboerderij over te maken. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging behoorlijk was.

Instantie: Agis Zorgkantoor te Amersfoort

Klacht:

Geweigerd om een bepaald bedrag over te maken op de rekening van de Zorgboerderij waar verzoeker zorg had ingekocht.

Oordeel:

Niet gegrond