2009/105

Rapport

Verzoeker constateerde dat het totale nettobedrag aan uitkeringen dat hij van het UWV ontving (WAZ + TW) beneden het bijstandsniveau voor een gezin lag. Na een interventie van de Nationale ombudsman werd geconstateerd dat dit werd veroorzaakt door het feit dat de niet werkende partner van verzoeker niet de algemene heffingskorting bij de Belastingdienst had aangevraagd.

Verzoeker klaagde erover dat zijn uitkering beneden het voor hem geldende bijstandsniveau lag en dat het UWV hem niet had geïnformeerd over het feit dat dit een gevolg was van het feit dat zijn partner de algemene heffingskorting bij de Belastingdienst kon aanvragen.

In reactie op daarover gestelde vragen gaf het UWV aan dat het uit de beschikbare inkomensgegevens niet kon afleiden of het inkomen van verzoeker beneden het voor hem geldende minimumniveau lag, omdat het UWV geen zicht heeft op eventuele toegepaste fiscale aftrekposten of door de Belastingdienst toegekende toeslagen. De Nationale ombudsman is het met dit standpunt van het UWV eens.

Wel kon van het UWV als overheidsinstantie die uitkeringen verstrekt vanuit de één loketgedachte worden verlangd dat het burgers die meer willen weten over de TW of die voor de TW een aanvraag hebben ingediend, actief informeert over de mogelijke aanvulling op het inkomen door de algemene heffingskorting bij de Belastingdienst aan te vragen.

Meer in zijn algemeenheid geldt dat de burger die vermoedt dat zijn uitkering onder het voor hem geldende minimumniveau ligt, het verdient dat hij door het UWV actief wordt geholpen om de uitkering op het juiste peil te krijgen.

Vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking - Gegrond

Aanbeveling aan het UWV dat:

in het voorlichtingsmateriaal over de TW en in de beslissingen die in dat kader worden genomen expliciet wordt vermeld dat een inkomensloze partner wellicht een heffingskorting bij de Belastingdienst kan aanvragen en dat die heffingskorting van invloed is op de hoogte van het gezinsinkomen.

als een uitkeringsgerechtigde aan het UWV kenbaar maakt dat zijn uitkering beneden het sociale minimumniveau ligt, hij door het UWV actief wordt geholpen om die uitkering tenminste op bijstandsniveau te brengen.

Instantie: UWV Arnhem

Klacht:

Niet geïnformeerd dat nettobedrag uitkering onder het geldende minimumniveau ligt en dat dit een gevolg is van het feit dat verzoekers partner, zonder eigen inkomen, de algemene heffingskorting bij de Belastingdienst moest aanvragen.

Oordeel:

Gegrond