2009/104

Rapport

Verzoekster emigreerde in 1993 naar Spanje. In verband met haar emigratie meldde verzoekster zich af bij de Belastingdienst/Rivierenland.

Verzoekster klaagde erover dat zij, hoewel daartoe na haar emigratie naar Spanje geen enkele aanleiding bestaat, nog regelmatig aangiftes en andere stukken van de Belastingdienst ontvangt.

De Nationale ombudsman overwoog dat het optreden van de Belastingdienst jegens verzoekster niet voldeed aan hetgeen verzoekster op grond van het vereiste van adequate en organisatorische voorzieningen van de Belastingdienst mocht verwachten. Nu zij, zoals de Belastingdienst stelt, zich haar vestiging in Spanje geen Nederlands belastingplichtige meer was, mocht zij verwachten dat de Belastingdienst in staat zou zijn haar blijvend te vrijwaren van de toezending van aangiftebiljetten en de daaraan gekoppelde verplichting tot het doen van aangifte.

De Belastingdienst heeft verzoekster de betreffende aangifteformulieren ten onrechte toegezonden. De Belastingdienst heeft daarmee gehandeld in strijd met het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging behoorlijk was.

Overige klachtonderdelen:

- geen antwoord krijgen op brieven

Instantie: Belastingdienst/Rivierenland/kantoor Nijmegen

Klacht:

Regelmatig aangiftes en andere stukken ontvangen, ondanks emigratie naar Spanje; niet inhoudelijk gereageerd op diverse brieven.

Oordeel:

Gegrond