2009/074

Rapport

Verzoeker is taxateur van auto's. In die hoedanigheid pleegt hij in opdracht van derden taxatierapporten uit te brengen ter bepaling van de hoogte van de verschuldigde BPM voor uit het buitenland in te voeren auto's. Hij pleegt zich daarbij te presenteren als "gerechtelijk beëdigd taxateur". Daarnaast staat verzoeker ingeschreven in het register van taxateurs dat wordt bijgehouden door een tweetal particuliere instanties. De mogelijkheid van gerechtelijke beëdiging is per 1 maart 2001 als gevolg van wetswijziging komen te vervallen. In een verweerschrift van de Belastingdienst wordt verzoeker aangeduid als "gerechtelijk beëindigd taxateur".

In gevallen die daartoe naar het oordeel van de Douane aanleiding geven, laat de Douane tegentaxaties uitvoeren door taxateurs van een tweetal bureaus.

Verzoeker klaagt er over dat de taxateurs die de tegentaxaties voor de Douane verrichten niet voldoen aan dezelfde kwalificaties als hijzelf. Voorts klaagt verzoeker over de aanduiding "gerechtelijk beëindigd taxateur" in het verweerschrift van de Douane.

De Nationale ombudsman overwoog dat in de wetgeving geen eisen worden gesteld aan de kwalificaties van door de Douane in te schakelen contrataxateurs, maar dat een belastingplichtige mag verwachten dat aan een tegentaxatie dezelfde betekenis kan worden toegekend als aan de namens hem uitgebrachte taxatie. Niet was gebleken dat de tegentaxaties van de Douane aan die verwachting onvoldoende tegemoet zouden komen.

Voorts overwoog de Nationale ombudsman dat niet aannemelijk was dat aan de aanduiding als "gerechtelijk beëindigd taxateur' een andere oorzaak ten grondslag lag dan de Douane stelde: een typefout en/of een te haastig gebruik van de spellingscontrole. Wel had het op de weg van de betrokken inspecteur van de Douane gelegen om voor de verschrijving persoonlijk excuses aan te bieden en daarbij te erkennen dat verzoeker zich door de typefout gegriefd kon voelen.

De Douane had noch het vereiste van professionaliteit (bij de contrataxaties) noch het vereiste van een correcte bejegening (bij de typefout) geschonden.

Verzoeker klaagde voorts over de wijze van horen door de Douane.

Instantie: Belastingdienst/Douane Noord

Klacht:

Gang van zaken ten aanzien van het horen; geweigerd een gesprek met verzoeker aan te gaan.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Belastingdienst/Douane Noord

Klacht:

Contrataxaties laten uitvoeren door taxateurs die niet voldoen aan dezelfde kwalificaties waaraan verzoeker voldoet; op minachtende wijze te kennen gegeven dat zijn beëdiging als taxateur niet meer geldig is; omschrijving in verweerschrift afgedaan als typefout.

Oordeel:

Niet gegrond