2008/305

Rapport

Verzoeker woont in een dorp dat is omgeven door water terwijl slechts één doorgaande weg het noorden van het dorp met het zuiden verbindt. De gemeente plande reconstructiewerkzaamheden aan de doorgaande weg waardoor die afgesloten zou zijn van 1 oktober tot eind november 2007. De gemeente informeerde de inwoners over de afsluiting tijdens een informatieavond in juni 2007 over de herinrichting van het centrum en via aankondigingen in de berichtenpagina van het plaatselijke nieuwsblad op 20 en 27 september 2007. Daarnaast informeerde zij de hulpdiensten over de afsluiting.

Verzoeker klaagde erover dat het college van burgemeester en wethouders de inwoners van het dorp niet voldoende had geïnformeerd over (de consequenties van) de afsluiting van de weg. Daarnaast klaagde hij erover dat het college niet had gereageerd op zijn brief van 26 juni 2007, waarin hij onder meer vragen stelde over de bereikbaarheid voor de hulpdiensten tijdens de afsluiting.

De Nationale ombudsman oordeelde dat van de gemeente extra inspanning had mogen worden verwacht wat betreft de informatieverstrekking over de afsluiting aangezien het dorp door de afsluiting in feite in tweeën werd gesplitst en dat een behoorlijke impact op (het dagelijks leven van) de inwoners kon hebben. Het had in de rede gelegen dat in de berichtgeving ook aandacht was besteed aan de bereikbaarheid voor de hulpdiensten tijdens de werkzaamheden, gezien het belang daarvan voor de inwoners. Met instemming nam de Nationale ombudsman kennis van de informatieverstrekking door de gemeente bij latere wegwerkzaamheden; toen werd in een huis-aan-huisblad uitgebreide informatie verstrekt over de werkzaamheden en de mogelijke consequenties daarvan.

Daarnaast was de Nationale ombudsman van mening dat de gemeente verzoekers brief van juni 2007 in ieder geval vóór de daadwerkelijke afsluiting van de weg had moeten beantwoorden. De gemeente reageerde uiteindelijk pas op 10 januari 2008 op de brief.

De Nationale ombudsman achtte verzoekers klachten gegrond wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

Instantie: Gemeente Wymbritseradiel te IJst

Klacht:

Niet voldoende geïnformeerd over de afsluiting van een doorgaande weg..

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Wymbritseradiel te IJst

Klacht:

Niet gereageerd op brief.

Oordeel:

Gegrond