2008/161

Rapport

Verzoeker had in een bepaalde periode recht op een uitkering van het UWV op grond van de Ziektewet en de Toeslagenwet. De bedragen van zijn bruto dagloon ZW die op de ontvangen betaalspecificaties stonden vermeld, verschilden steeds in hoogte en kwamen niet overeen met het bruto dagloon ZW dat hem bij een eerdere beslissing was toegekend.

Verzoeker klaagde er over dat het UWV hem geen duidelijke berekening met uitleg had gegeven waaruit zou blijken op welke bedragen ZW en TW-uitkering hij gedurende die periode recht had.

De Nationale ombudsman overwoog dat het UWV in beslissingen, betaalspecificaties en andere berichten waarin een berekening staat, de informatie op een dusdanige heldere wijze dient uit te leggen, dat een uitkeringsgerechtigde deze uitleg kan volgen. Kan hij deze uitleg of berekening niet volgen, dan zal het UWV alsnog op afdoende wijze mondeling dan wel schriftelijk aanvullende uitleg moeten geven. De Nationale ombudsman achtte de wijze waarop betrokkene in eerste instantie door het UWV was geïnformeerd, niet correct en in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. Hij oordeelde dat de onderzochte gedraging niet behoorlijk was.

De Nationale ombudsman deed het UWV de aanbeveling om bij het afgeven van beslissingen en betaalspecificaties een heldere uitleg te geven over de totstandkoming van die bedragen dan wel de wijze waarop de berekening is uitgevoerd in de beslissing of de betaalspecificatie op te nemen; op die manier is de juistheid van de bedragen beter te waarborgen. Bovendien biedt het UWV de uitkeringsgerechtigde daarmee de gelegenheid de herkomst van de vermelde bedragen te begrijpen.

Instantie: UWV Eindhoven

Klacht:

Niet voorzien van een duidelijke berekening met uitleg waaruit blijkt op welke bedragen aan ziektewet- en toeslagwet-uitkering verzoeker recht had.

Oordeel:

Gegrond