2008/150

Rapport

Op 9 juni 2004 voerde de Algemene Inspectiedienst van het Ministerie van LNV een reguliere visserijcontrole uit aan boord van het vissersvaartuig van verzoeker. Bij een dergelijke controle wordt onder meer het logboek en de maaswijdte van de netten aan boord gecontroleerd.

Verzoeker klaagt over het optreden van ambtenaren van de AID in het kader van deze controle. Hij heeft het optreden ervaren als machtsvertoon. Verzoeker vindt het niet juist dat de ambtenaren hun controle wensten uit te voeren op het moment dat hij juist de derde trek had uitgezet. Ook was verzoeker van mening dat de ambtenaar van de AID bij de meting van de mazen met een skiel bewust meer druk had uitgeoefend dan de gebruikelijke druk van vijf kilogram. Bovendien had de ambtenaar al na 20 metingen een proces verbaal aangezegd, terwijl er nog twee metingen van twintig moeten worden uitgevoerd.

In het Handhavingsplan Zee- en kustvisserij wordt aangegeven dat de AID de controle op zodanige wijze dient te verrichten dat de normale visserijactiviteiten niet nodeloos worden gehinderd. Dit houdt in dat wanneer het vaartuig bezig is met een trek, men de normale duur van de trek afwacht, alvorens wordt gevorderd tot het halen van de netten. Door de voorgeschreven richtlijnen niet na te leven heeft de AID gehandeld in strijd met het vereiste van correcte bejegening.

De Nationale ombudsman constateerde voorts dat er een groot verschil zit in de gemeten maaswijdtes van de meting van de ambtenaar en de tweede meting met gewichten. Dit verschil is volgens de Nationale ombudsman niet anders te verklaren dan dat de eerste meting met een te grote kracht is uitgevoerd. De AID heeft daarmee gehandeld in strijd met het vereiste van correcte bejegening.

Ten aanzien van het aanzeggen van het proces-verbaal overwoog de Nationale ombudsman dat niet met zekerheid is vast te stellen of het proces-verbaal daadwerkelijk is aangezegd. Wel is duidelijk geworden dat het woord proces verbaal te vroeg door de ambtenaar is gebruikt. De AID heeft daarmee gehandeld in strijd met het vereiste van correcte bejegening.

door berichtgeving is de goede naam van verzoeker aangetast;

gebrekkige verwerking en verstrekking van gegevens door de AID.

Instantie: Algemene Inspectiedienst

Klacht:

Met vertoon van macht opgetreden in het kader van een controle aan boord van schip verzoeker; in persbericht gesteld dat er proces-verbaal is aangezegd; gegevens gebrekkig verwerkt en verstrekt.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Algemene Inspectiedienst

Klacht:

Naam van verzoeker in persbericht genoemd.

Oordeel:

Niet gegrond