2008/141

Rapport

Verzoeker ondervond moeilijkheden met de verzending van zijn elektronische aangifte inkomstenbelasting. Een ondersteuningsscherm gaf aan dat de oorzaak vermoedelijk was gelegen in de gebruikte antivirussoftware en firewall en gaf twee werkwijzen om het probleem op te lossen. Nadat verzoeker de aangifte succesvol had verzonden, bleek zijn computer besmet met een virus en was hij een omvangrijk bestand definitief kwijt. Verzoeker klaagde er over dat de Belastingdienst hem niet had gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de genoemde werkwijzen.

De Nationale ombudsman overwoog dat het op de weg had gelegen van de Belastingdienst om problemen met het verzenden te voorkomen en dat ook een betere informatievoorziening ervaringen als die van verzoeker had kunnen voorkomen. De Nationale ombudsman oordeelde dat niettemin de Belastingdienst niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor het verlies van het bestand.

De Nationale ombudsman concludeerde dat de klacht gegrond was wegens schending van het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen.

Instantie: Belastingdienst

Klacht:

Ten behoeve van aangifte inkomstenbelasting geadviseerd beveiligingsprogramma Norton uit te schakelen zonder te wijzen op de daaraan verbonden risico's en op alternatieven zoals aanlevering op een schijf.

Oordeel:

Gegrond