2008/048

Rapport

Als gevolg van een inkomenswijziging van verzoekster diende verzoekster teveel ontvangen Anw-uitkering aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB), vestiging Breda terug te betalen.

Verzoekster klaagde erover dat de SVB het over 2006 van haar teruggevorderde en door haar in 2006 ook terugbetaalde bedrag aan Anw-uitkering niet heeft verwerkt in de jaaropgaaf 2006.

De SVB heeft de betaling van verzoekster op 15 december 2006 ontvangen en op 5 januari 2007 in haar administratie verwerkt. De Nationale ombudsman overwoog dat van de SVB had mogen worden verwacht dat de SVB de betaling van verzoekster zo spoedig mogelijk zou hebben verwerkt. Dat de twee weken termijn niet was gehaald vanwege de feestdagen was geen afdoende rechtvaardiging. Afgezien hiervan was op 5 januari 2007 nog geen jaaropgaaf 2006 opgemaakt en aan verzoekster verstuurd. De SVB had de betaling van verzoekster dus alsnog in de jaaropgaaf 2006 kunnen verwerken. Door dit niet te doen heeft de SVB onvoldoende oog gehad voor het belang van verzoekster om de door haar over 2006 teveel ontvangen Anw-uitkering nog in hetzelfde belastingjaar te verwerken.

De SVB heeft uit een oogpunt van voortvarendheid jegens verzoekster niet juist gehandeld. De Nationale ombudsman oordeelde dat de onderzochte gedraging niet behoorlijk was.

Aanbeveling:

De SVB wordt in overweging gegeven een nieuwe beslissing te nemen op het verzoek van verzoekster om vergoeding van de door haar geleden schade als gevolg van het feit dat de SVB de door verzoekster op 15 december 2006 gedane betaling niet in de jaaropgaaf 2006 heeft verwerkt.

Overige klachtonderdelen:

- vergoeding van kosten

Instantie: Sociale verzekeringsbank

Klacht:

Teruggevorderde en door verzoekster terugbetaalde bedrag aan Anw-uitkering niet verwerkt in jaaropgaaf; schade als gevolg hiervan niet vergoed.

Oordeel:

Gegrond