2008/002

Rapport

De werkgever van verzoeker diende bij de Centrale organisatie werk en inkomen (CWI) te Hengelo een ontslagaanvraag in voor verzoeker wegens bedrijfseconomische redenen.

Verzoeker klaagde erover dat de CWI zijn werkgever toestemming had verleend de arbeidsverhouding met hem wegens bedrijfseconomische redenen te beëindigen. In het bijzonder klaagde verzoeker erover dat de CWI geen advies had ingewonnen bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV).

De Nationale ombudsman overwoog dat door verzoeker tijdens de procedure was aangevoerd dat hij een arbeidsgehandicapte medewerker was. Om die reden had van de CWI mogen worden verwacht dat de CWI verzoeker uit eigen beweging had verzocht om toezending van nadere stukken waaruit zijn handicap zou blijken. Indien verzoeker dit aannemelijk had kunnen maken, had de CWI vervolgens een advies kunnen inwinnen bij het UWV.

Door verzoeker niet om deze nadere stukken te verzoeken is de CWI uit het oogpunt van een actieve en toereikende informatieverwerving jegens verzoeker tekortgeschoten. Dit klemt temeer nu een eenmaal verleende ontslagvergunning niet ongedaan kan worden gemaakt. Om die reden mag van de CWI een extra inspanningsverplichting worden verwacht ten aanzien van het wegnemen van onduidelijkheden die een ontslagvergunning in de weg zouden kunnen staan.

Instantie: Centrale organisatie werk en inkomen Hengelo

Klacht:

Aan verzoekers werkgever toestemming verleend om arbeidsverhouding met hem wegens bedrijfseconomische redenen te beëindigen; geen advies ingewonnen bij UWV.

Oordeel:

Gegrond