2007/241

Rapport

Verzoeker kwam bij het invullen van de aangifte over 2005 tot de ontdekking dat hij en zijn echtgenote aanzienlijk meer inkomstenbelasting verschuldigd waren dan hij verwachtte op grond van de eerder aangevraagde - twee maal gecorrigeerde - voorlopige teruggaaf. Oorzaak van die verrassing was het feit dat het programma VT uitsluitend het bedrag van een eventuele teruggaaf berekent, maar in geen gevel eventueel te betalen bedragen weergeeft. Bij verzoekers pogingen de voorlopige teruggaaf te corrigeren ging hij er - in ieder geval bij de eerste correctie - vanuit dat de eerdere aanvraag vervallen zou zijn, hetgeen niet het geval was, omdat hij bij het keuzemenu niet had aangegeven die te willen intrekken.

Verzoeker stelde dat het programma VT misleidend is.

Vaststaat dat het programma VT niet aangeeft dat eventueel te betalen bedragen niet worden weergegeven. Daarnaast verschaft het programma geen expliciete informatie over, in dit geval ook opgetreden consequenties van herhaald gebruik van het programma als niet eerst de eerdere aanvraag wordt ingetrokken. Verder staat vast dat zich - onder omstandigheden - een andere fiscale realiteit kan openbaren dan die welke het programma VT laat zien. Dat kan in ieder geval gebeuren als er een fiscale partner is en er derhalve bij het indienen van een aanvraag gekozen moet worden voor een bepaalde verdeling van negatieve inkomensbestanddelen. Dan kan later blijken dat tegenover de door het programma berekende voorlopige teruggaaf aan de ene partner een door de andere partner te betalen bedrag staat. Omdat niet verondersteld mag worden dat een gebruiker van het programma van een dergelijke mogelijke consequentie op de hoogte is en - door het ontbreken van informatie bij het gebruik van het programma - dat ook niet in redelijkheid kan weten, is de werking van het programma VT niet in overeenstemming met het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen. De klacht is dan ook grond, zij het dat de term 'misleidend' te ver voert.

De minister is de aanbeveling gedaan om bij gebruik van het programma op internet informatie te verstrekken over het feit dat het programma nooit een eventueel; te betalen belastingbedrag laat zien en wat de reikwijdte is van de keus die men maakt tussen nieuwe voorlopige teruggaaf en intrekken voorlopige teruggaaf.

Instantie: Ministerie van Financiën, Centrum voor Proces- en Produktontwikkeling

Klacht:

Programma voorlopige teruggaaf op internet misleidend omdat belastingplichtige bij doen van aanvraag niet kan weten dat positieve inkomensbestanddelen buiten beschouwing blijven waardoor bij definitieve aangifte pas blijkt dat aanzienlijk meer belasting verschuldigd is.

Oordeel:

Gegrond