2007/098

Rapport

Verzoeker diende bij het Centrum voor werk en inkomen (CWI) te Zoetermeer een aanvraag in voor een uitkering in het kader van de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers (IOAW). Het was vervolgens aan de gemeente om een beslissing te nemen over de toekenning van de IOAW-uitkering.

Verzoeker klaagde erover dat het CWI bij de aanvraagprocedure voor de IOAW-uitkering geen informatie had verstrekt over de fiscale consequenties van de overstap van de WW-uitkering naar de IOAW-uitkering.

De Nationale ombudsman is van oordeel dat gelet op het feit dat de aanvraag voor toekenning van een IOAW-uitkering op het kantoor van het CWI wordt gedaan, van het CWI mag worden verwacht dat het de aanvrager van een IOAW-uitkering van de nodige informatie voorziet. Dit in het bijzonder omdat in tegenstelling tot de WW-uitkering zowel de werkloze werknemer als de echtgenoot ieder recht hebben op de helft van de IOAW-uitkering met alle gevolgen van dien.

Door verzoeker en zijn echtgenote niet van de nodige informatie te voorzien, heeft het CWI in strijd gehandeld met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

Het CWI werd in overweging gegeven er zorg voor te dragen dat medewerkers van het CWI aanvragers van een IOAW-uitkering uit eigen beweging informeren over de consequenties van de overstap van de WW-uitkering naar de IOAW-uitkering.

Instantie: Centrum voor werk en inkomen Zoetermeer

Klacht:

Bij aanvraagprocedure voor IOAW-uitkering aan verzoeker geen informatie verstrekt over fiscale consequenties van overstap van WW-uitkering naar IOAW-uitkering.

Oordeel:

Gegrond