2006/349

Rapport

Verzoeker klaagde er over dat de afdeling Burgerzaken van de gemeente tekort was geschoten door hem niet tijdig adequate informatie te verstrekken over de benodigde documenten, waardoor de aangifte van geregistreerd partnerschap niet op de vooraf uitgekozen dag kon plaatsvinden. Daarnaast klaagde hij er over dat hem niet tijdig informatie was gegeven over de mogelijkheid om het partnerschap kosteloos te laten registreren.

De Nationale ombudsman constateerde dat verzoeker geen schriftelijke informatie had ontvangen over de benodigde bescheiden, nadat hij zich omtrent het vastleggen van een datum voor het doen van aangifte telefonisch tot de gemeente had gewend. Ook achtte de Nationale ombudsman het niet waarschijnlijk dat de informatie, voor zover zij zou zijn verstrekt, als adequaat kan worden aangemerkt. De Nationale ombudsman oordeelde dat de afdeling Burgerzaken wat betreft het geven van informatie over de benodigde documenten niet had gehandeld in overeenstemming met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking. De klacht werd in zoverre gegrond geacht.

Wat betreft de wettelijke verplichting om twee keer per week een tijdstip aan te bieden waarop gratis kan worden getrouwd, oordeelde de Nationale ombudsman dat informatie over deze verplichting ruimschoots en landelijk beschikbaar is en de gemeente niet gehouden was verzoeker expliciet mondeling of schriftelijk op die mogelijkheid te wijzen. De klacht werd in zoverre niet gegrond verklaard.

Instantie: Gemeente Noordwijk

Klacht:

Verzoeker niet adequaat geïnformeerd over de voor aangifte van geregistreerd partnerschap benodigde documenten.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Noordwijk

Klacht:

Hem niet geïnformeerd over de mogelijkheid om het partnerschap kosteloos te laten registreren.

Oordeel:

Niet gegrond