2005/380

Rapport

Verzoekster wilde rijbewijs gaan verlengen en werd toen op het gemeentehuis geconfronteerd met inname rijbewijs ivm door naamgenoot (met identieke initiaal, achternaam en geboortedatum!!!) begane verkeersovertredingen.

Verzoekster klaagde vervolgens over onterechte inname en over onvoldoende voortvarend aanpassen van procedure om een en ander voor de toekomst te voorkomen.

1. De No rekent het het CJIB aan dat de matching van aangeleverde persoonsgegevens en geregistreerde rijbewijzen niet zo nauwkeurig en controleerbaar was dat een persoonsverwisseling afdoende had kunnen worden voorkomen.

2. Hoewel de programmeringshandelingen die benodigd zijn voor de aan de orde zijnde wijziging van de bevragingsprocedure zeker niet eenvoudig zijn en het hier waarschijnlijk om een tamelijk zeldzame persoonsverwisseling betreft, acht No aanpassingsperiode van meer dan anderhalf jaar te lang.

Eind augustus 2005 is de procedure zodanig gewijzigd dat het CJIB naast de bevraging van het rijbewijsregister via de combinatie achternaam, voorletter en geboortedatum ook met behulp van het (unieke) GBA-nummer het rijbewijsregister kan worden bevraagd.

1. Norm administratieve nauwkeurigheid

Oordeel: niet behoorlijk

2. Norm: voortvarendheid

Oordeel: niet behoorlijk

Overige klachtonderdelen: schadevergoeding (betreft CJIB en College van PG's) , klachtbehandeling

Instantie: Centraal Justitieel Incassobureau

Klacht:

Ten onrechte verzoeksters rijbewijs ingenomen; nagelaten voortvarende maatregelen te nemen om herhaling in de toekomst in het algemeen te voorkomen; verzoeksters verzoek om schadevergoeding pas een jaar na ontvangst doorgestuurd aan het College van procureurs-generaal.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Centraal Justitieel Incassobureau

Klacht:

Geen voortvarende maatregelen genomen om te voorkomen dat verzoeksters rijbewijs nogmaals ten onrechte zou worden afgenomen; onderzoek uit eigen beweging naar de wijze van klachtafhandeling door het CJIB: klacht niet behandeld overeenkomstig het bepaalde in artikel 9:10 Awb.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: College van procureurs-generaal

Klacht:

Tot het moment dat verzoekster zich wendde tot de Nationale ombudsman niet beslist op haar verzoek om schadevergoeding.

Oordeel:

Niet gegrond