2005/319

Rapport

Verzoeker ontving, na zijn asielaanvraag ingediend in november 1999, in oktober 2000 een verblijfsvergunning. Bij brief van 27 oktober 2000 liet het COA hem weten dat hij niet langer in aangewezen was op opvang in de centrale opvang maar in aanmerking kwam voor reguliere huisvesting in een gemeente. Hij kon zelf een woning zoeken en indien nodig zou het COA hem passende huisvesting aanbieden waarbij werd meegedeeld dat het COA werkte volgens het first in-first out principe (FIFO) hetgeen betekent dat de vergunninghouder die het langst woonachtig is in de centrale opvang het eerst een huis aangeboden krijgt.

Verzoeker klaagt over het door het COA gehanteerde FIFO-systeem bij uitplaatsing waardoor hij nog niet in aanmerking komt voor een woningaanbod. Daarnaast klaagt hij over het gebrek aan informatie van het COA over de stand van zaken met betrekking tot die uitplaatsing. Pas drie jaar na zijn vergunningverlening informeerde het COA hem desgevraagd over de stand van zaken t.a.v. zijn uitplaatsing.

No acht het niet onredelijk om gezien de sobere opvang in de centrale opvang diegenen die het langst woonachtig zijn in een dergelijke omgeving het eerst uit te plaatsen naar een reguliere woning. Daarnaast overwoog de No dat het juist bij langdurige procedures van belang is dat de overheid burgers met enige regelmaat tussentijds informeert over de stand van zaken zodat burgers weten dat ze niet “zijn vergeten”.

De klacht is niet gegrond ten aanzien van het door het COA gehanteerde FIFO-systeem en gegrond ten aanzien van het uitblijven van het verschaffen van duidelijkheid over een woningaanbod wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking

Aanbeveling: de No geeft het COA in overweging om vergunninghouders in de centrale opvang in ieder geval jaarlijks een tussenbericht te sturen met daarin de stand van zaken met betrekking tot de uitplaatsing. Hierbij kan worden aangegeven aan welke groepen vergunninghouders op dat moment een woningaanbod wordt gedaan en hoe zich dit verhoudt tot de situatie van betrokkene.

Instantie: Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

Klacht:

Bij uitplaatsing van statushouders naar reguliere huisvesting uitgegaan van het zogenoemde "First in First out" principe: alleen rekening gehouden met de duur van het verblijf in de centrale opvang en niet meegewogen hoe lang de statushouder al in bezit is gesteld van en verblijfsvergunning;.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

Klacht:

Verzoeker geen duidelijkheid kunnen verschaffen over het concrete moment waarop hij een woningaanbod kan verwachten.

Oordeel:

Gegrond