OM had man wel moeten uitnodigen voor een hoorzitting

Brief

Een man werd vrijgesproken door de rechter. Het OM was het hier niet mee eens en stelde hoger beroep in. Het bericht over dit hoger beroep (de aanzegging hoger beroep) ontving de man vervolgens pas ruim twee weken nadat het hoger beroep was ingesteld.

De man diende hierover een klacht in bij het OM. Volgens de man is het onbegrijpelijk dat hij de aanzegging hoger beroep pas zo laat ontving. Ook wilde de man graag gehoord worden maar zijn klacht werd zonder hoorzitting afgehandeld.

In reactie op de klacht gaf het OM aan dat de man de aanzegging weliswaar later dan wenselijk had ontvangen maar dat dit niet onbehoorlijk is. Verder concludeerde het OM dat de klacht van de man voldoende duidelijk onderbouwd was, waardoor hij niet hoefde te worden uitgenodigd voor een hoorzitting.

Omdat de man het niet eens was met de reactie van het OM diende hij een klacht in bij de Nationale ombudsman.

De Nationale ombudsman kan het antwoord van het OM over de termijn waarbinnen de man de aanzegging ontving, volgen. De ombudsman vindt het hierbij van belang dat het OM uitleg heeft gegeven over hoe het proces is verlopen. En erkent dat de man de aanzegging later dan wenselijk is, had ontvangen.

Dit neemt niet weg dat het OM er goed aan had gedaan om de man te verwijzen naar de instantie die verantwoordelijk is voor de bezorging (de betekening) van de aanzegging hoger beroep. Het OM kon namelijk zelf niet vaststellen waarom de aanzegging pas veel later was bezorgd bij de man.

Verder merkt de ombudsman op dat het OM niet zonder meer kon afzien van een hoorzitting zonder dit eerst met de man te bespreken. De ombudsman vindt de klacht van de man op dit punt dan ook terecht.