Het ministerie heeft een sollicitante goed geïnformeerd

Brief

Een vrouw solliciteert voor een beleidsfunctie bij het ministerie. In het sollicitatiegesprek wordt gezegd dat een schrijftest in de volgende ronde wordt afgenomen. Dat had het ministerie volgens haar vóór het gesprek moeten laten weten. In de vacaturetekst stond een schaal 13 genoemd. Na het eerste gesprek wordt haar voorgesteld naar de tweede ronde te gaan voor schaal 12. Dit omdat ze voor schaal 13 de nodige ervaring mist. Die mogelijkheid van een lagere schaal had het ministerie volgens haar in de vacaturetekst moeten noemen. Ook klaagt mevrouw over de klachtafhandeling. Ze is niet geïnformeerd dat de klachtbehandeling langer dan zes weken zou duren. En in de klachtafhandelingsbrief is niet gewezen op de rol van de Nationale ombudsman als zij het niet eens zou zijn met de afhandeling.

De Nationale ombudsman vindt dat de overheid mensen goed moet informeren.
Hij vindt dat het wel beter is om vóór het eerste sollicitatiegesprek te informeren over een schrijftest. Maar het afnemen van een schrijftest is voor een baan op beleidsniveau geen bijzonderheid of een verassing. De klacht is daarom ongegrond.

De klacht over het informeren over de mogelijkheid van de lagere schaal is ook ongegrond. Het ministerie was op zoek naar iemand met meer ervaring. In het gesprek bleek de sollicitant die niet te hebben. Het ministerie zag wel ontwikkelingsmogelijkheden voor haar en wilde de vrouw toch een kans geven en tegemoetkomen. Dat is netjes.
De klachten over de klachtafhandeling heeft het ministerie terecht zelf als gegrond beoordeeld.