Beperkte rol Nationale ombudsman bij klachten over Huis voor Klokkenluiders

Brief

Een man heeft een klacht over het Huis voor Klokkenluiders. Het Huis heeft hem laten weten geen onderzoek te doen naar zijn melding, omdat zijn zaak gaat over een individueel belang. Volgens de Wet Huis voor klokkenluiders moet sprake zijn van een (vermoede) misstand met een maatschappelijk belang. De man wil dat het Huis alsnog onderzoek doet naar zijn melding. Hij vraagt de Nationale ombudsman om hulp.

De rol van de Nationale ombudsman bij klachten over het Huis is beperkt. Binnen de kaders van de wet heeft het Huis namelijk de expertise en vrijheid om onderzoek in te richten. Eigenlijk vraagt de man de ombudsman om hier zelf onderzoek te doen. Of de conclusie van het Huis juist is of niet kan de ombudsman immers alleen beoordelen na eigen onderzoek. Maar tot zo'n onderzoek is de Nationale ombudsman niet verplicht.

Het Huis voor Klokkenluiders is een bij wet geregelde instantie. Het oordeelt zelf of een melding voldoet aan de criteria voor een onderzoek. De Nationale ombudsman heeft hier geen rol. Ook kan de ombudsman er niet voor zorgen dat het Huis de zaak van de man alsnog oppakt.