Gemeente leert na klacht over afgerond participatietraject

Brief

Omwonenden van twee bouwlocaties klagen erover dat de gemeente hen in het proces rond de verkoop van de locaties niet op tijd, onvolledig en soms zelfs onjuist heeft geïnformeerd. In het begin werden zij erg betrokken bij het verkoopproces. En was er een vertegenwoordiging van bewoners betrokken bij de selectie van de ingediende bouwplannen. Maar in die procedure is volgens de omwonenden uiteindelijk veel misgegaan. De gezamenlijk bepaalde randvoorwaarden zouden door de gemeente niet zijn nageleefd. En de dorpsvertegenwoordiging zou zijn gepasseerd in de uiteindelijke selectie. Tot slot zou de betrokken wethouder volgens de omwonenden fouten hebben gemaakt. Daarom dienen zij een klacht over hem in.  

De gemeente verklaart de klacht ongegrond. Daarom vragen de omwonenden de Nationale ombudsman naar de klacht te kijken. De ombudsman onderzoekt de klacht. Duidelijk wordt dat de gemeente aandacht heeft gehad voor hoe zij tijdens het participatieproces heeft gehandeld en dat zij hieruit lessen voor de toekomst heeft getrokken.

De ombudsman ziet dat de gemeente aan het begin bewust heeft gekozen voor 'beperkte participatie'. Maar ook constateert de ombudsman dat er over het participatieproces verschillende verwachtingen bestonden. En dat het voor de omwonenden niet duidelijk was wat het participatieproces precies inhield. Dat zorgde ervoor dat zij veel werk staken in het proces. Maar vervolgens teleurgesteld werden in wat de gemeente met hun vragen en suggesties deed. 

De ombudsman vindt het passend dat de gemeente naar haar eigen handelen heeft gekeken en hieruit lessen heeft getrokken. Die zien onder andere op (het managen van) verwachtingen vooraf. En de vraag of voldoende duidelijk is tot hoeveel invloed omwonenden hebben en daar duidelijk over zijn. Tegen die achtergrond heeft de ombudsman de gemeente aandacht gevraagd voor zijn uitgangspunten rondom 'behoorlijke burgerparticipatie'. Zo is het onder meer belangrijk om vooral helder te zijn over hoe ver de participatie reikt en hierover vroeg in het proces duidelijk te zijn.