Klacht over achtervolging in opdracht van en vragen door politie

Brief

Een vrouw werd in de vroege ochtend aangesproken door politiemedewerkers. De politie had een melding over een verwarde vrouw gekregen. De politie had degene die de melding deed gevraagd de vrouw in de gaten te houden. Toen de politie de vrouw aansprak, zei zij tegen de politie dat zij op straat gymoefeningen aan het doen was. Zij verklaarde daarnaast dat zij zelf ook een melding had gedaan omdat zij werd achtervolgd. De politie heeft de vrouw vragen gesteld over haar geestelijke gezondheid, onder andere omdat zij kleding aanhad die niet geschikt leek om mee te sporten.

De vrouw diende een klacht in bij de politie onder meer omdat zij in opdracht van de politie was achtervolgd door de melder en omdat zij vond dat de vragen over haar geestelijke gezondheid beledigend waren geweest.

De politie vond het te begrijpen dat de eerste melding had bepaald hoe de politie het gesprek met de vrouw was aangegaan. De politie vond dat zij vragen mocht stellen over de geestelijke gezondheid, maar dat die wel genuanceerder hadden gekund. Ook kon de politie het zich voorstellen dat de vrouw zich niet gehoord voelde, maar had geen indicatie dat de vrouw onfatsoenlijk was behandeld. De politie verklaarde de klacht ongegrond.

De vrouw was niet tevreden over de klachtenbehandeling door de politie en diende een klacht in bij de Nationale ombudsman. De ombudsman vond dat de politie een hulptaak heeft. Daarom vond de ombudsman het niet onredelijk dat de politie de melder heeft verzocht de vrouw korte tijd in de gaten te houden. Wel kan de ombudsman zich voorstellen dat de vrouw zich onveilig heeft gevoeld. Dat betekent echter nog niet dat de politie onbehoorlijk heeft gehandeld. Daarin weegt mee dat de politie heel snel ter plaatse was.

De ombudsman vindt het ook niet onredelijk dat de politie vragen heeft gesteld over de geestelijke gezondheid van de vrouw. De politiemedewerkers konden niet weten of de eerste melding klopte. De ombudsman vindt wel dat de politie het in deze zaak beter had kunnen doen. Omdat de politie dat zelf ook heeft toegegeven, vindt de ombudsman dat de politie geleerd heeft van haar handelen. De ombudsman spreekt regelmatig met de politie over klachten om de kwaliteit van haar dienstverlening te laten verbeteren.