Belastingdienst biedt meneer voldoende alternatieven voor acceptgirokaart

Brief

Een man klaagt over het verdwijnen van de acceptgirokaart als middel om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting aan de Belastingdienst te betalen. Hij vindt de andere oplossingen die de Belastingdienst de burger aanbiedt niet voldoende.

De acceptgiro als manier om te betalen gaat verdwijnen, ook bij de Belastingdienst. Een man vindt de oplossingen die de Belastingdienst hiervoor in de plaats aanbiedt niet goed genoeg.
Mobiel bankieren en via internet betalen vindt meneer niet veilig omdat er steeds meer internetcriminaliteit is. Het gebruik van een overschrijvingskaart van de bank vindt meneer ook niet veilig omdat deze kaarten uit de brievenbus kunnen worden gehengeld. En bij het zelf invullen van een overschrijvingskaart is er een grote kans op het maken van fouten.
Wat hij wel wil is een eenmalige machtiging geven om het bedrag in één keer bij hem af te schrijven. Maar voor die mogelijkheid heeft de Belastingdienst niet gekozen.

De Nationale ombudsman ziet dat de overheid steeds meer digitaal gaat werken en dit ook vraagt van de burger. Maar iedere burger moet toegang kunnen hebben tot de overheid. De ombudsman vindt dat de Belastingdienst die toegang biedt. Er zijn voldoende manieren om te betalen, ook als iemand dat liever niet digitaal doet. Daarom hoeft de Belastingdienst de man niet verder tegemoet te komen door een "eenmalige machtiging" mee te sturen.
Ook vindt de ombudsman de informatieverstrekking over andere betaalwijzen naast het digitaal overmaken voldoende. De klacht is ongegrond.