Politie-eenheid Rotterdam liet toegezegd gesprek terecht niet doorgaan

Brief

Paul* had al jaren een conflict met zijn buurvrouw. In een poging dat conflict op te lossen, was er een buurtbemiddelingstraject gestart. Daarbij was onder andere de wijkagent betrokken. Maar Paul was niet tevreden over de wijze waarop de politie met de situatie omging. Hij verzocht de politie per e-mail om een gesprek met de chef van het politiedistrict waar zijn woonplaats onder viel. Paul klaagt erover dat hij niet de districtschef kreeg te spreken, maar een leidinggevende van het politiebureau in zijn woonplaats. Ook klaagt hij erover dat de toezegging voor een vervolggesprek met de Wijkagent Expert niet werd nagekomen.

Uit de informatie die de ombudsman van Paul en de politie ontving, bleek dat Paul in zijn e-mail met name zijn ongenoegen uitte over de wijze waarop de wijkagent met het conflict tussen hem en zijn buurvrouw omging. Gelet daarop vond de ombudsman het begrijpelijk dat de politie zijn verzoek om een gesprek niet neerlegde bij de leiding van het politiedistrict, maar bij de leiding van het politiebureau waar de wijkagent onder viel. Het was aan de politie om te bepalen welke medewerker binnen de politie-eenheid het gesprek met Paul het beste kon voeren. De ombudsman vond de klacht van Paul op dit punt niet gegrond.

Verder bleek uit de ontvangen informatie dat de leidinggevende van het politiebureau in zijn gesprek met Paul had toegezegd om een vervolggesprek met de Wijkagent Expert voor hem te regelen. De politie zag echter af van dit gesprek vanwege een geweldincident dat kort daarna plaatsvond tussen Paul en zijn buurvrouw. Het buurtbemiddelingstraject waar de wijkagent bij betrokken was, werd als gevolg van dat geweldsincident stopgezet. En met het toesturen van een zogenoemde 'vooraankondiging dwangsom overlast' aan Paul door de gemeente, kwam de verantwoordelijkheid voor de aanpak van het conflict tussen Paul en zijn buurvrouw bij de gemeente te liggen. De wijkagent had daarin dus niet langer een rol. Gelet daarop kon de ombudsman de politie volgen in haar beslissing om het vervolggesprek met de Wijkagent Expert niet meer te laten doorgaan. De ombudsman vond Paul zijn klacht ook op dit punt niet gegrond.


*niet de echte naam