Nihilstelling kinderalimentatie bij schuldhulpverlening ex-partner

Brief

Mevrouw klaagt bij de ombudsman over de gemeente. De gemeente geeft schuldhulp aan haar ex-partner. Om schuldhulp te kunnen krijgen moet de kinderalimentatie van haar ex-partner tijdelijk naar € 0 per maand. Dit heet nihilstelling. Mevrouw en haar kinderen missen hierdoor zo'n € 400 per maand. De nihilstelling wordt door de rechter uitgesproken voor de duur van drie jaar. De eerste anderhalf jaar van de nihilstelling wordt echter gebruikt om schulden af te lossen, die niet mee kunnen in een schuldhulpverleningstraject. Daardoor wordt de nihilstelling na drie jaar verlengd met nog eens anderhalf.

Mevrouw vindt dat de gemeente hierbij te weinig rekening heeft gehouden met haar belangen en die van haar kinderen. Ook vindt zij dat de gemeente haar niet voldoende heeft geïnformeerd over deze kwestie. De gemeente had haar beter moeten informeren en moeten meedenken over een oplossing.

De ombudsman heeft gekeken naar de vraag of de gemeente mevrouw inderdaad beter had moeten informeren. En haar tijdig had moeten vertellen dat de nihilstelling verlengd zou moeten worden. Om deze vragen te beantwoorden heeft de ombudsman contact opgenomen met de gemeente.

De gemeente zegt dat zij in een eerdere klachtafhandelingsbrief al hebben aangegeven dat zij de ex-partner zouden adviseren verlenging van de nihilstelling aan te vragen. Omdat de rechter die beslissing neemt, kon de gemeente niet zeggen dat het daadwerkelijk verlengd zou worden. Daarom heeft de gemeente hier geen harde uitspraken over gedaan. Mevrouw zou dus kunnen weten dat de nihilstelling verlengd zou gaan worden. En zij had hiertegen bij de rechtbank in verweer kunnen gaan. Dit heeft zij niet gedaan. Daarnaast heeft de gemeente aan mevrouw verteld dat het nodig was eerst de schulden op te lossen die niet mee konden in de regeling. En dat zij hierover maar beperkt informatie aan mevrouw konden geven in verband met de privacywet.

De ombudsman vindt dat de gemeente voldoende heeft gedaan om mevrouw te informeren. Hij kan het volgen dat de gemeente geen harde uitspraken over de verlenging van de nihilstelling heeft gedaan. En dat er in verband met de privacywet niet veel informatie over het traject van haar ex-partner gegeven kon worden.

Wel vindt de ombudsman het belangrijk dat de gemeente zich realiseert welke impact nihilstellingen van kinderalimentatie in schuldhulpverlening hebben op de ex-partner en diens kinderen. En dat hier aandacht voor is. Dit is in de klachtafhandeling van de gemeente te weinig naar voren gekomen. De ombudsman vraagt hier aandacht voor in het vervolg.