Gemeente houdt zoveel mogelijk rekening met coronamaatregelen bij huisbezoek

Brief

Een meneer krijgt een bijstandsuitkering van de gemeente. Om te beoordelen hoe hij woont, krijgt hij bezoek van twee medewerkers van de gemeente (huisbezoek). Meneer vindt dat deze ambtenaren daarbij niet genoeg afstand houden. De gemeente vindt dat er wel genoeg rekening is gehouden met de coronamaatregelen. Waar het kon, hebben de medewerkers van de gemeente 1,5 meter afstand gehouden. Dit staat ook zo in het verslag van het huisbezoek. Meneer is het daarmee niet eens.

De Nationale ombudsman bekijkt of de gemeente goed is omgegaan met de klacht van meneer. Hij stelt vast dat er een gesprek is geweest tussen de gemeente en meneer. Daarbij heeft de klachtbehandelaar van de gemeente met meneer besproken dat er momenten zijn geweest dat de 1,5 meter regel niet is aangehouden tijdens het huisbezoek. Maar ook dat er momenten zijn geweest waarop dit wel is gebeurd. De ombudsman vindt daarom dat het verslag van het huisbezoek klopt en dat de klacht van meneer hierover niet terecht is.

Verder klaagt meneer dat de medewerkers van de gemeente de coronamaatregelen zijn blijven overtreden, ook al had hij hen gezegd dat ze meer afstand moesten houden. Hoe het huisbezoek precies is gegaan, kan de Nationale ombudsman verder niet beoordelen. Over dit punt geeft de ombudsman daarom geen oordeel.