2010/257

Rapport

Verzoekster is in het bezit van een bachelor diploma van een HBO instelling en wil zich inschrijven bij de Universiteit Maastricht (UM) voor de masteropleiding International Business. Een HBO getuigschrift geeft geen directe toegang tot een masteropleiding aan een universiteit. Eerst moet een academic minor of een academic pre-master programma met goed gevolg zijn afgelegd.

Verzoekster heeft geen academic minor en heeft ook geen academic pre-master programma gevolgd.

Volgens de bepalingen van de UM kan zij toegelaten worden tot de universiteit als:

verzoekster alsnog de academic minor behaalt of

een bepaalde GMAT score, of die van een vergelijkbare test zoals de GRE kan overleggen.

Ook dient verzoekster aan de overige toelatingseisen te voldoen.

Verzoekster klaagt erover dat de UM gebruik maakt van de GMAT, aangezien bij het afleggen van de GMAT sprake zou zijn van bovenmatige verwerking van persoonsgegevens.

Het GMAT Information Bulletin geeft aan dat door middel van aanmelding, men automatisch instemt met alle voorwaarden zoals in het Bulletin worden vermeld. Dit houdt in dat bij het afnemen van de test een deelnemer naast het overleggen van een geldige legitimatie, zich onder meer ook aan de volgende maatregelen moet onderwerpen:

degene die toezicht op het examen houdt neemt een digitale foto;

degene die toezicht houdt neemt een vingerafdruk af en/of afdruk van de handpalm op basis van de aderen tenzij dit wettelijk is verboden en

er vinden audio- en video-opnamen plaats gedurende het examen in de ruimten waar de testen plaatsvinden.

Hoewel de Nationale ombudsman van oordeel is dat de beveiligingseisen ver gaan, is hij van oordeel dat de UM redelijkerwijs de GMAT als toelatingseis kan handhaven. Dit komt doordat een aankomend student nog drie andere mogelijkheden heeft om tot een universitaire masteropleiding toegelaten te worden en niet verplicht is om de GMAT af te leggen.

Gelet op de vergaande beveiligingsmaatregelen bij het afnemen van de GMAT, geeft de Nationale ombudsman de UM echter wel in overweging om op ondubbelzinnige wijze belangstellenden erop te wijzen wat de verschillen zijn tussen de GMAT en de GRE. De GRE stelt minder strenge eisen.

Instantie: Maastricht University

Klacht:

Gebruik gemaakt van Graduate Management Admission Test als toelatingseis; bij afleggen GMAT sprake van bovenmatige verwerking van persoonsgegevens.

Oordeel:

Niet gegrond